Gaswinning Ternaard: gift van 60 miljoen euro

Minister Wiebes in Wierum om gaswinning - Nefnijs.nl
De regio Noardeast-Fryslân kan definitief rekenen op de ‘gift’ van €60 miljoen euro van minister Wiebes. De Regiobrief, met daarin de afspraken tussen minister Wiebes, NAM en de regionale overheden over de vulling van het Gebiedsfonds met €60 miljoen uit de inkomsten van het gasveld Ternaard, is binnen. Voor het eerst in Nederland is er een koppeling gelegd tussen gaswinning en een bijdrage voor de regio. Een fooi. Tegen de huidige gasprijs levert de 4 miljard kuub van Ternaard de staat ongeveer een miljard euro op.

Afspraken over gaswinning Ternaard ondertekend

gaswinning Ternaard
Het Afsprakenkader Ontzorging Gaswinning Ternaard is ondertekend. Voorzitter Albert van der Ploeg plaatste als laatste zijn handtekening onder dit document tijdens een Skype-vergadering van de werkgroep OOT. Deze werkgroep heeft het afsprakenkader opgesteld. Eerder deze maand tekenden minister Eric Wiebes, burgemeester Johannes Kramer, gedeputeerde Douwe Hoogland, Wetterskip-bestuurder Otto van der Galien en NAM-directeur Johan Atema het document. Met het Afsprakenkader ligt vast hoe de belangen van de omgeving worden geborgd als de gaswinning start.

Kevin de Joode

Kevin de Joode

Pagina Beheerder

Bezienswaardigheden

Een bijzonder sieraad voor het dorp Ternaard vormt de laat gotische kerk uit ongeveer 1525.

Even ten noorden van Ternaard ligt het gebied dat ‘It Skoar’ wordt genoemd. De naam betekent ‘kwelder, schor, oever’. Het is de grens tussen de Waddenzee en het land. De zuidkant is landbouwgebied en de noordkant waddengebied, gescheiden door een acht meter hoge dijk. Op de kwelder loopt jongvee te grazen in de zomer.

Herberg de Waard is meer een designhotel aan het dorpsplein van Ternaard. Hier kunt u genieten van een hapje en een drankje of een comfortabel bed. Daarnaast hangt er in de gelagkamer, de lounge en een paar hotelkamers van het hotel veel kunst van de kunstenares Emmy Verschoor (1953). Door haar muzikale achtergrond heeft ze het vermogen heftige gevoelens letterlijk te verbeelden.

Dit Monument herdenkt de inwoners van Ternaard die zijn omgekomen of vermist in de Tweede Wereldoorlog.
Op het Monument staan de namen van de slachtoffers vermeld.

Overnachten

Eten & Drinken

Meer nieuws

Heb je tips voor deze pagina? Mail naar redactie@nefnijs.nl