Op het erf van… Aardappelhandel Fokke de Jong

Als ik het erf op loop kan ik er niet omheen: de aardappelautomaat. Eten uit de muur, maar dan anders. Glazen deurtjes met daarachter allerlei soorten aardappelen, groente, potjes honing en zelfs bosjes tulpen. In de loods verderop worden ondertussen voorbereidingen op het nieuwe pootaardappelseizoen gedaan. Ik ben op het akkerbouwbedrijf van Fokke en Femmy de Jong in Ternaard.

Gaswinning Ternaard: gift van 60 miljoen euro

Minister Wiebes in Wierum om gaswinning - Nefnijs.nl
De regio Noardeast-Fryslân kan definitief rekenen op de ‘gift’ van €60 miljoen euro van minister Wiebes. De Regiobrief, met daarin de afspraken tussen minister Wiebes, NAM en de regionale overheden over de vulling van het Gebiedsfonds met €60 miljoen uit de inkomsten van het gasveld Ternaard, is binnen. Voor het eerst in Nederland is er een koppeling gelegd tussen gaswinning en een bijdrage voor de regio. Een fooi. Tegen de huidige gasprijs levert de 4 miljard kuub van Ternaard de staat ongeveer een miljard euro op.

Kevin de Joode

Kevin de Joode

Pagina Beheerder

Bezienswaardigheden

Een bijzonder sieraad voor het dorp Ternaard vormt de laat gotische kerk uit ongeveer 1525.

Even ten noorden van Ternaard ligt het gebied dat ‘It Skoar’ wordt genoemd. De naam betekent ‘kwelder, schor, oever’. Het is de grens tussen de Waddenzee en het land. De zuidkant is landbouwgebied en de noordkant waddengebied, gescheiden door een acht meter hoge dijk. Op de kwelder loopt jongvee te grazen in de zomer.

Herberg de Waard is meer een designhotel aan het dorpsplein van Ternaard. Hier kunt u genieten van een hapje en een drankje of een comfortabel bed. Daarnaast hangt er in de gelagkamer, de lounge en een paar hotelkamers van het hotel veel kunst van de kunstenares Emmy Verschoor (1953). Door haar muzikale achtergrond heeft ze het vermogen heftige gevoelens letterlijk te verbeelden.

Dit Monument herdenkt de inwoners van Ternaard die zijn omgekomen of vermist in de Tweede Wereldoorlog.
Op het Monument staan de namen van de slachtoffers vermeld.

Overnachten

Eten & Drinken

Meer nieuws

Heb je tips voor deze pagina? Mail naar redactie@nefnijs.nl