In Kollumerzwaag en Rinsumageest hebben wethouders Esther Hanemaaijer (gemeente Noardeast-Fryslân) en Gerben Wiersma (gemeente Dantumadiel) op de Nationale Boomfeestdag, samen met basisschoolleerlingen, fruitbomen geplant. Deze boomplantactie sluit aan bij de actie ‘Adopteer een Peer’ van NME- De Klyster, Landschapsbeheer Friesland, Friese Milieu Federatie en IVN.

Bewustwording en educatie
De Nationale Boomfeestdag (18 november 2020) heeft als doel kinderen bewust te maken van de plaats van bomen in ons ecosysteem. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen. Bovendien maken ze onze leefomgeving mooier, groener, frisser, gezonder en leveren ze ons voedsel zoals fruit en noten. Oftewel: Bomen geven energie! Op veel verschillende vlakken. De scholen ontvangen ook een set educatieve opdrachtkaarten om dit te ontdekken.

Uitdaging
De leerlingen worden uitgedaagd om ieder één fruitboom te redden en een plekje te zoeken om hun perenboom te planten. Dat mag thuis in de tuin zijn, maar natuurlijk ook bij pake, de buren of rond het schoolplein. De gemeenten verzamelen vervolgens de foto’s waarop de leerling met de geplante boom vereeuwigd staan.