De komende weken voert aannemer Heijmans werkzaamheden uit voor een nieuwe aanpak voor het water dat vrijkomt uit staalslakkenconstructies. Deze werkzaamheden zullen plaatsvinden bij het viaduct in de Centrale As ter hoogte van de Dwarsloane, bij afslag Wâlterswâld en Broeksterwâld.

Hierdoor ontstaat tijdelijk verkeersoverlast. Ook zal er een snelheidsbeperking gelden. De werkzaamheden vinden plaats van 22 november tot en met 19 december.

In de eerste fase (van 22 november tot en met 3 december) zal in de richting van noord naar zuid één rijstrook afgesloten zijn voor het verkeer. Ook de afrit naar Wâlterswâld – Broeksterwâld is al die tijd gesloten. De toerit vanaf Dwarsloane naar het zuiden gaat vanaf 29 november  weer open.

In de tweede fase (van 6 december tot en met uiterlijk 19 december) is in de richting van zuid naar noord één rijstrook dicht. Ook de afrit naar Wâlterswâld – Broeksterwâld en de toerit naar Dokkum vanaf de Dwarsloane zijn dan afgesloten voor verkeer.

De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat water dat zich in de staalslakkenconstructie bevindt, wordt weggepompt en afgevoerd naar een verwerkingsinrichting. De installatie die daarvoor nodig is wordt deels naast de rijbaan aangelegd. Deze nieuwe aanpak moet minimaal een jaar functioneren.

“Het is vervelend dat er tijdelijk sprake zal zijn van hinder voor het verkeer, maar dat is nodig voor de veiligheid. Dat er goede maatregelen worden getroffen om verontreinigd water op te vangen en af te voeren is positief”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Verkeer moet er verder rekening mee houden dat een deel van de N361 bij Gytsjerk gestremd is, van 29 november tot en met 4 december. Vanaf de rotonde bij Gytsjerk tot aan kruispunt E10 is de weg afgesloten voor verkeer.