Vanaf 1 oktober is het Nachtwacht360-project te zien in de Theaterkerk van Nes. Een wereldprimeur. Afgelopen week ging de kaartverkoop van start van het bijzondere project. Voor het project is gewerkt met lookalikes, die zó sprekend op hun in verf afgebeelde voorgangers lijken dat ze er voor door kunnen gaan. Vervolgens zijn kostuums en attributen die in het oorspronkelijke schilderij zichtbaar zijn, op een zo’n realistisch en authentiek mogelijke wijze nagemaakt.

Contrast
Fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink waren deze week samen met producent Jessica Karelsen in Nes aanwezig om te vertellen over de bijzondere reis van het Nachtwacht360-project, de keerzijde van kunst. ,,Van tevoren wisten we niet waar we aan begonnen. Als we dat wél geweten hadden, waren we er nooit aan begonnen’’, lacht Hans Ubbink. Fotograaf Julius Rooymans voegt er aan toe dat deze locatie goed past bij het licht-donker contrast waar Rembrandt bekend om stond. Tot in detail maakten de kunstenaars een fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk. Op de levensgrote foto is de Nachtwacht nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. Vooral voor producent Jessica Karelsen was het een hele zoektocht om de juiste personen te vinden. ,,Dat ging soms ver. Zelfs in supermarkten en op feestjes keken we of we personen tegenkwamen die we konden portretteren. Aan het resultaat zul je zien dat we er 350 jaar later nog precies hetzelfde uitzien.’’

Keerzijde
Ook de zoektocht naar de kostuums uit de zeventiende eeuw was een hele reis. ,,Neem alleen al het witte pak. Dat is met gouddraad geborduurd. Met vier man is acht weken gewerkt om alleen dat borduursel na te maken. Alle personen zijn los van elkaar op de foto gezet en deze zijn vervolgens in elkaar gemonteerd. Als je je in het kunstwerk van Rembrandt verdiept ontdek je dat de kunstenaar zelf op precies dezelfde wijze werkte. Hij heeft gecomponeerd hoe ze moesten staan’’, zegt Julius. ,,Ook verzon hij de kostuums’’, vult Hans aan. ,,De bijzondere helm die twee mannen op het schilderij dragen hebben nooit bestaan. Maar die moesten wij wél namaken. Met behulp van een 3D-printer hebben we dit voor elkaar gekregen.’’ Ook het licht dat Rembrandt gebruikte werd precies nagemaakt. Tot slot is de keerzijde van de kunstenaar te zien op de achterkant van het kunstwerk. Het verbeeldt de zware tijd van Rembrandt toen hij dit schilderij in de zeventiende eeuw maakte. Zijn vrouw Saskia was in die tijd ernstig ziek en zijn derde kindje was net overleden.

Openingstijden en toegangsprijzen
De tentoonstelling is te zien in de maanden oktober, november en december 2020. Tickets zijn vanaf 1 september te bestellen via https://theaterkerknes.nl/nachtwacht-360/ Vanwege coronamaatregelen worden vijftien personen per half uur toegestaan in de theaterkerk. Op de website koop je een ticket voor een starttijd.

Openingstijden:
Donderdag 10.00-17.00 uur
Vrijdag 10.00-20.00 uur
Zaterdag 10.00-17.00 uur
Zondag 10.00-17.00 uur.

Toegangsprijzen:
Volwassenen: €8,-, student/jongeren €6,50, kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.

Foto’s: Marcel van Kammen