Station Feanwâlden
Station Feanwâlden is sinds 14 december de belangrijkste stop van de lijn Leeuwarden-Groningen. Zowel de stop- als de sneltrein stopt daar. Dat betekent dat er vanaf Feanwâlden vier keer per uur naar Leeuwarden of Groningen gereisd kan worden. Reizigers op station Buitenpost kunnen naast de stoptreinen, één sneltrein per uur pakken. De sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden rijdt nu op maandag tot en met zaterdag twee keer per uur en stopt het ene halfuur in Station Feanwâlden en Buitenpost en het andere halfuur in Feanwâlden en Zuidhorn.

171 miljoen
Sinds maandag 14 december is het zover: dan rijdt de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden. Jaren van plannen en bouwen zijn dan achter de rug. ProRail voert het project uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincies Groningen en Fryslân. Voor de extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden is 171 miljoen euro beschikbaar. Deze financiering komt uit het Regiospecifiek Pakket, de compensatie voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn, de provincies Groningen en Fryslân en het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO).

Veiliger en comfortabeler
De verbinding tussen Groningen en Leeuwarden is nu flink verbeterd. In de spits komen er langere treinen. Zo zijn zowel de stop- als de sneltrein comfortabeler door extra zitplekken. Een lange rit staan hoort straks tot het verleden. Een flinke vooruitgang voor de reizigers en daarmee ook voor de mobiliteit in Noord-Nederland.  Dit maakt ook de reis tussen het Noorden en de Randstad sneller en comfortabeler. Daarnaast is er ook gewerkt aan de veiligheid van het spoor. De overweg bij de Goddeloze singel is afgesloten en in plaats hiervan is er een onderdoorgang gekomen.

Herinrichting
Na de aanleg van De Centrale As rijdt het doorgaande verkeer niet meer door Feanwâlden, maar er omheen. Dit biedt kansen. Kansen om de huidige weg anders in te richten, socialer te maken, groener en stiller. De herinrichting van Feanwâlden is in april 2020 begonnen. Aannemersbedrijf De Samenwerking uit Esloo heeft van de gemeente Dantumadiel de opdracht gekregen voor het grond-, weg-, en waterbouwcontract. Frisia Bergum mag de groenwerkzaamheden verrichten bij de aanleg van het park en transferium in Feanwâlden.