In de afgelopen maanden is Veldzicht Metslawier volledig gerenoveerd en is ook het concept veranderd. Zo is de snackbar uitgebreid naar een cafetaria, de kroeg is flink aangepakt en er wordt een bed & breakfast gerealiseerd.

Nieuwe eigenaar
Het proces van de overname is begonnen met de dorpskern van Metslawier die de gemeente heeft opgeknapt. ‘’Op het vernieuwde plein stond een gebouw, met een bijgebouw en dit paste helemaal niet meer bij de uitstraling van het plein, terwijl het toch wel een beeldbepalend pand is in Metslawier en dit was één van de redenen waarom ik hier mee begonnen ben’’, aldus Arnold Nutma. De vorige eigenaar deed niet veel aan het gebouw en dit was voor Arnold en Wessel een reden om bezig te gaan met het krijgen van een LEADER subsidie. ‘’Nadat dit in eind november 2018 was gelukt ben ik met de vorige eigenaar om tafel gegaan en hebben wij een deal kunnen sluiten voor het aankopen van dit pand. Zo zijn we begonnen!’’, aldus Arnold.

Verbouwing
‘’De subsidie is een heel belangrijk onderdeel van het project geweest, als dit niet door was gegaan konden we waarschijnlijk niet eens beginnen aan de verbouwing’’, aldus Wessel Meinsma. In april is de verbouwing van start gegaan. De verbouwing is in verschillende fases verlopen. Momenteel is de kroeg en de cafetaria helemaal klaar. ‘’De snackbar is compleet vernieuwd, het is echt een cafetaria geworden. Voorheen kon je hier namelijk alleen afhalen, maar nu heb je ook de mogelijkheid om het hier op te eten’’, aldus Arnold. Wat voorheen een aparte zaal was voor diverse gelegenheden is nu een geschikte vergader- en feestlocatie in het verlengde van de kroeg, om zo verenigingen de mogelijkheid te geven om bij Veldzicht te komen vergaderen. Om de vergaderzaal te kunnen realiseren kreeg Veldzicht subsidie van De DOM (Dorps Ontwikkeling Maatschappij). ‘’Zij hebben het inventaris van de vergaderzaal gesubsidieerd, dan heb je het over de stoelen, tafels, de beamer etc.’’, vertelt Arnold. De verwachting is dat eind januari de verbouwing klaar is.

Bed & Breakfast
Eén van de laatste fases van deze verbouwing is het realiseren van een Bed & Breakfast. Deze zal aan de achterzijde van Veldzicht te vinden zijn. De B&B beschikt over twee grote slaapkamers voor vier personen, met een thema dat past bij de oude boerderij waarin de kamers zijn gemaakt. ”Het toerisme komt steeds meer op in de regio, veel fietsers en potentiële gasten die hier langskomen zijn niet afkomstig uit de regio, maar komen voornamelijk uit het zuiden van het land, Duitsland of België. Wij kunnen ze straks naast eetgelegenheid ook slaapgelegenheid bieden”, aldus Wessel. Op dit moment is dit nog een bouwplaats, maar in de maanden maart/april hopen ze de B&B officieel te kunnen openen.

Nieuw concept
Het concept van Veldzicht is door de verbouwing ook veranderd. ”Het is straks de B&B en de lunchroom wat voornamelijk het toerisme gaat aantrekken, want dit is waar wij ons ook meer op willen richten”, aldus Wessel. Door de verbouwing heeft het café een andere uitstraling. ”Het moet vooral ook een kroeg voor het dorp blijven! Maar daarnaast moet het ook een uitstraling hebben dat toeristen “naar binnen trekt”. Het moet laagdrempelig blijven”, aldus Arnold. Naast het toerisme wil Veldzicht ook een impuls geven aan het dorp en het meer een soort dorpshuis-functie laten vervullen. O.a. door activiteiten te organiseren voor het dorp hopen wij van Veldzicht een ontmoetingsplaats te maken voor het dorp. Alle faciliteiten zijn er in elk geval voor aanwezig.

Positieve reacties
”Ik krijg vanuit het dorp ook veel reacties, hoe mooi ze het vinden als ze vanuit Niawier het dorp in rijden en ze zien het pand staan, met het pleintje ervoor, hier ben ik erg trots op”, aldus Wessel. Ook de onderlinge samenwerkingen tussen bedrijven en organisaties verloopt goed. ”Je kan elkaar er juist heel erg in versterken, door samen te werken”, aldus Wessel. Daarnaast zijn er al veel reserveringen voor de vergader- en feestlocatie en ook uit andere dorpen komen er al veel reacties over de kroeg. ”Ik heb al meerdere keren gehoord, van mensen buiten Metslawier, dat Veldzicht nu wel één van de mooiere kroegen van Friesland is”, vertelt Wessel trots.

Door de jaren heen
Veldzicht Metslawier is in opzet een boerderij, waarvan het woongedeelte in 1834 als herberg werd ingericht. Dit deel werd in 1877 verbouwd en kreeg rond 1906 het huidige aanzien. Café Veldzicht werd in de jaren 1960/1970 gerund door Liuwe Dijkstra. Dit was in de tijd dat de plaatselijke voetbalclub Ropta Boys nog in Metslawier gevestigd was. De voetbalclub had zelf geen kantine, waardoor Café Veldzicht werd gepromoveerd tot kantine. In de jaren na dhr. Dijkstra heeft Veldzicht vele verschillende eigenaren gehad. In augustus 2009 raakte de toenmalige café eigenaar failliet en stond het pand, tot aan de heropening in 2010 door de nieuwe uitbaters, leeg. In december 2010 was er een feestelijke heropening met de huidige uitbaters Jaap en Annie Meinsma. Zij hebben, samen met behulp van vele vrijwilligers het café gedeelte een grondige opknapbeurt gegeven en de cafetaria geheel vernieuwd. De bedoeling is dat Wessel samen met zijn gezin in de toekomst het overneemt van zijn schoonouders Jaap en Annie. Hij zal ook samen met zijn gezin boven de kroeg gaan wonen.

Heb jij al gestemd op Nutma Schilders voor de Nationale SchildersVakprijs 2019? Stemmen kan via deze link