stichting Dorpsmolens TernaardOp dinsdagavond 18 juni aanstaande komt Freek van der Lugt van de stichting Dorpsmolens Ternaard in Dokkum in het energiecafé vertellen over de plannen van deze stichting. In Ternaard zijn plannen voor het opwaarderen van de bestaande dorpsmolens. De avond begint om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Dorpsmolens
De stichting dorpsmolens bestaat sinds 1992. De vijf molens die rond het dorp staan zijn voor tachtig procent in het bezit van de bewoners, verenigd in de stichting. De resterende twintig procent is in handen van een tweetal boeren die de molens op hun grondgebied hebben. De winst uit de vijf dorpswindmolens kwam jarenlang ten goede aan de hele dorpsgemeenschap. Jaarlijks konden daardoor tienduizenden euro’s geïnvesteerd worden in energiebesparing, sociale projecten en verbeteringen van de leefomgeving. De laatste jaren is dat niet meer mogelijk. De molens zijn nu aan vervanging toe en daarover komt de heer van der Lugt vertellen.

Hogere opbrengst
In oktober van dit jaar wordt de eerste nieuwe vervangende molen geplaatst. Deze heeft een jaarlijkse opbrengst die 14 keer zo groot is als de te vervangen molen. De stroom die wordt opgewekt staat gelijk aan die van 8000 zonnepanelen. Voor de vervanging is gebruik gemaakt van crowdfunding. De eerste ronde is reeds gerealiseerd, met name in Ternaard en directe omgeving. Voor het tweede deel dat bestemd is voor de overige vier windmolens wordt in de komende maanden gestart.

Presentatie Dorpsmolens Ternaard

Presentatie Dorpsmolens Ternaard