Dertig vrijwilligers gingen maandag 14 september van start met een nieuwe opruimactie in de Noordzee. De ervaren duikers zullen dertien dagen lang goederen uit de containers van MSC Zoe en ander afval als visnetten weghalen. Ze vertrokken maandag met twee duikschepen vanuit de haven Lauwersoog.

Foto: Dutch Maritime Productions

MSC Zoe
Het containerschip MSC Zoe verloor anderhalf jaar geleden, tijdens een noordwesterstorm, 342 containers in de Noordzee, vlak boven de Waddeneilanden. Na meerdere schoonmaakacties van het Wad, zijn de gevolgen van de ramp nog steeds merkbaar. In de voorverkenning is er een schatting gemaakt en ligt er nog 800.000 kilo vermiste lading in de zee. Wanneer dit niet geborgen wordt, valt die op korte termijn uiteen of verdwijnt die in het milieu.

Stichting Duik De Noordzee Schoon
Het duikteam van Stichting Duik De Noordzee Schoon, duikt op meerdere locaties ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog, net buiten de vaarroute van de MSC Zoe. Het team bestaat uit ervaren duikers, biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen en filmers, die samen de Noordzee opruimen, maar ook de geheimen van de Noordzee ontdekken en in beeld brengen. Ze werken samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. De stichting heeft tot doel het stimuleren en bevorderen van het beschermen en duurzaam gebruiken van de Noordzee. Met passie voor natuur en avontuur maken ze als duikers scheepswrakken veilig voor het onderwaterleven. En maken zo historisch erfgoed, de vervuiling en leven in de Noordzee zichtbaar voor het grote publiek.