Tsjerkepaad

Het Tsjerkepaad opent dit jaar op zaterdag 29 juni in de Michaelkerk in Anjum. De 16de editie staat in het teken van het thema ‘Kerk en Kunst’. De opening van dit seizoen zal ook in dat teken staan. Voor de 16de keer op rij openen deze zomer honderden kerken in Friesland in het kader van Tsjerkepaad hun deuren voor het publiek. Er worden opnieuw tienduizenden bezoekers verwacht uit binnen- en buitenland.

De opening
De opening op zaterdag 29 juni begint om 13.30 uur (inloop 13.00 uur) in de Michaëlkerk in Anjum. Na het openingswoord van gastheer Dirk Osinga en door voorzitter ds. Gerrit Groeneveld van Tsjerkepaad zal kunstenaar Lisette Durenkamp het papierscheppen laten zien en zichtbaar maken hoe een kunstwerk ontstaat. Zij vraagt bezoekers om witte katoenen lakens en doeken mee te nemen, die zullen worden gebruikt in het kunstwerk. Tijdens de afsluiting van Tsjerkepaad 2019, op zaterdag 21 september in de Sint Vituskerk in Blauwhuis, wordt het resultaat van deze ‘herschepping’ getoond.

Opmerkelijke interieur Michaëlkerk
Tijdens de opening is er ook aandacht voor het opmerkelijke interieur van de oude Michaëlkerk. Het onlangs gerestaureerde orgel wordt bespeeld door Roel de Vries. De blazersgroep Windensemble Beaufort 5 verzorgt, onder leiding van Hans Oosterhoff, enkele muzikale optredens. De toegang is vrij.

Tsjerkepaad begon in 2004 op initiatief van de Raad van Kerken Friesland met het openstellen van 25 kerken. Anno 2019 zijn meer dan 250 kerken open en bezoeken tienduizenden mensen op zaterdagmiddag de open kerken. Een volledig overzicht van kerken die meedoen is te vinden op www.tsjerkepaad.nl.

Tsjerkepaad Michaëlkerk Anjum