Schapenmelkerij Rispens
In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we Schapenmelkerij Rispens in Morra.

Terwijl ik het erf op loop is Janita druk bezig met het verplaatsen van strobalen met een heftruck: “Hier komt zaterdag de stro speelplaats met kaas- en yoghurt proeverij” vertelt ze. Ik ben bij schapenmelkerij Rispens in Morra. Een bedrijf met Franse melkschapen, vlakbij de Waddenzee. En zaterdag 8 februari is het lammetjesdag.

Geen koeien
Het eerste lammetje dat dit jaar werd geboren was tot ieders verbazing zwart. “En de moeder is gewoon wit hoor!” Heel bijzonder, vinden Ype en Janita Rispens. Broer en zus runnen sinds 2017 samen de schapenmelkerij, na het behalen van hun diploma melkveehouderij. “Ik heb altijd gezegd, koeien ga ik niet melken”, vertelt Ype. Janita: “We zijn met schapen opgegroeid en daar hebben we gewoon een klik mee!”. Het familiebedrijf, dat bestaat uit een vee- en diergeneesmiddelenhandel, werd uitgebreid met een melkerij zodat Ype en Janita deze konden gaan runnen.

Romige en zachte melk
“Onze schapen komen uit Frankrijk. We hebben in 2017 400 Lacaune schapen van een half jaar oud aangekocht. Lacaune is een Frans ras dat goede melk levert en bespierde lammeren krijgt. Dat noemen wij dubbeldoel. Zo halen we zowel inkomen uit de melk als uit de verkoop van lammeren”. De schapen moesten natuurlijk eerst drachtig worden om melk te kunnen geven. Daarom zijn er acht rammen op het bedrijf. De schapen geven gemiddeld 2 liter melk per dag. De melk is zacht van smaak en heeft hoge gehaltes aan vet en eiwit. Ideaal om te verwerken als kaas en yoghurt.

Tevreden
De schapen worden gehouden in twee stallen met een dikke laag stro. Tussen de stallen staat de melkput, waar de schapen twee keer per dag worden gemolken. De schapen krijgen de hele dag voer en water. De rust in de stal valt meteen op. Er staan geen hongerige schapen te blaten en de meeste dieren liggen rustig te herkauwen. Ype: “Onze schapen komen niet buiten. Dit roept nog wel eens vragen op. Met de lammetjesdag willen we juist laten zien hoe goed onze dieren verzorgd worden en hoe tevreden ze zijn”.

Kaas
De melk gaat om de zoveel dagen naar kaasmakerij Kaaslust, waar alle kaas gemaakt wordt. De kaas wordt verkocht via kanalen in de regio en een groot deel gaat naar Woerden, naar het pakhuis en handelaar van Breukelen. Van daaruit gaat het naar delicatessen- en kaaswinkels in Nederland. De eerste kazen zijn onderweg naar Amerika: “We hopen daar ook een stukje van de markt te bereiken”. Het vermarkten van de yoghurt staat nog in de kinderschoenen. Janita: “de yoghurt maken we zelf. Vanwege de houdbaarheid maken we dit nog niet op grote schaal. We hopen dat veel mensen dit gaan proeven tijdens de proeverij zaterdag!”

Lammetjes
Tijdens lammetjesdag zijn alle schapen en lammetjes te bekijken. Er is te zien waar de schapen gemolken worden, waar ze lammetjes krijgen en wat ze eten. De lammetjes zijn te bewonderen in hun eigen stal. Benieuwd wat zij eten en drinken? Kom dan naar de lammetjesdag. De kaas en de yoghurt zijn natuurlijk ook te proeven. Kinderen kunnen zich uitleven in de stro speelplaats. Iedereen is welkom tijdens Lammetjesdag, zaterdag 8 februari van 13:00 tot 16:00 uur op de Keechsdyk 6 in Morra.