In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we Pluimveebedrijf het Waddenei in Hiaure.

Terwijl ik het erf op loop zie ik de kippen scharrelen achter de stal. Aan de voorzijde is een deur waar eieren worden verkocht via de zelfbedieningskast. Ik ben in Hiaure waar Rimer en Sjieuwke Dijkstra een biologisch pluimveebedrijf runnen met kippen die eieren leggen voor de consument. En dat komt goed uit, nu mensen aan het bakken zijn geslagen tijdens de quarantaine periode.

Biologisch

Nadat zijn vader op jonge leeftijd overlijdt, zet Rimer op zijn zestiende het pluimveebedrijf van zijn ouders voort. Dan al heeft hij de wens om kippen buiten te laten lopen. “Toen was dat nog helemaal niet gebruikelijk. Inmiddels kun je wel zeggen dat we gespecialiseerd zijn in het houden van kippen buiten”. In 2016 werden alle dieren geruimd vanwege Vogelgriep. “Veel van onze plannen zijn hierdoor vertraagd omdat we weer helemaal overnieuw moesten beginnen. In 2010 startte ik met een biologische bedrijfsvoering. Ik wilde niet alsmaar groter worden zoals de gangbare boeren. Bovendien zijn biologische kippen het gewend om buiten te zijn, omdat ze bij de opfok al leren om naar buiten te gaan.

Uitdaging

Bio boer zijn is niet altijd even makkelijk. Biologische eieren zijn nog steeds een nichemarkt en het is daarom niet eenvoudig om deze eieren in supermarkten te krijgen. Rimer laat zich echter niet snel uit het veld slaan. Op dit moment maakt ‘Het Waddenei’ deel uit van een coöperatie met biologische pluimveehouders. “Ik hou wel van een uitdaging. Mijn ultieme doel is om de eieren vanuit de coöperatie zelf te vermarkten, zodat we een stabiele afzet en prijs hebben”.

Gezin

Rimer en Sjieuwke hebben samen twee kleine kinderen en de derde is op komst. Ze runnen het bedrijf samen met twee vaste medewerkers. De oudste zoon van Rimer woont in het woonhuis op het andere bedrijf in Aalzum. “Dit bedrijf hebben we twee jaar geleden aangekocht. Daar zaten de kippen alleen binnen en dus was onze eerste klus het realiseren van een vrije uitloop. Het was de bedoeling om dit bedrijf ook biologisch te maken maar dat is nog niet gelukt”.

Olifantsgras

We lopen een rondje door het land waar de kippen lopen. Er staat veel gras en begroeiing zodat de kippen zich lekker in kunnen verschuilen en rondscharrelen. “De totale oppervlakte voor de vrije uitloop op beide bedrijven samen is 22 hectare. We hebben allerlei (fruit) bomen geplant als beschutting voor de kippen. Ze zitten ook graag in het olifantsgras”. Rimer teelt het olifantsgras zelf en gebruikt dit als strooisel voor de kippen. Het graan dat we strooien telen we ook zelf, en het stro hiervan komt ook in de stal terecht”.

Met de kippen op stok

De kippen gaan iedere ochtend rond 10 uur naar buiten. De stallen blijven open zodat de kippen zelf kunnen bepalen of ze binnen of buiten verblijven. Kippen scharrelen het liefst ‘s avonds. Wanneer het donker wordt gaan ze zelf weer naar binnen. Nu de langste dag bijna is aangebroken is dat niet eerder dan 23 uur! Wanneer alle kippen binnen zijn moeten de stallen handmatig worden afgesloten. Vroeg op bed in de zomer is er dus niet bij. “Onze dag wordt bepaald door het ritme van de kip”.