In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we manege en melkveebedrijf De Hynsteblom in Foudgum.

Het is stiller dan gebruikelijk op het erf van Kees en Tineke Nobel. De koeien lopen buiten in de wei, de pony’s worden gevoerd en het uitmesten gaat door. Maar de kinderen die elke dag op de manege te vinden waren, zijn al weken thuis. Gelukkig mogen de lessen volgende week weer voorzichtig van start gaan, onder bepaalde voorwaarden.

Liefhebbers

Kees en Tineke Nobel runnen in Foudgum een combinatie van melkveebedrijf en manege. In 2001 kwamen ze met hun kinderen vanuit Zeewolde naar Friesland. Het gezin is altijd al liefhebber van paarden en pony´s geweest; in Zeewolde stonden twee pony’s op stal. In Foudgum waren 25 boxen beschikbaar. Dit gaf ruimte om hun hobby uit te breiden naar een moderne manege met faciliteiten voor les geven, stalling en wedstrijden. Op dit moment zijn er zo’n 15 pony’s waar kinderen les op krijgen. Normaal gesproken zijn er in de zomerperiode ook ponykampen. “Deze zullen dit jaar waarschijnlijk niet door kunnen gaan”.

Duurzame melk

Het melkveebedrijf wordt gerund samen met vaste medewerker Pieter. De 130 koeien en het bijbehorende jongvee weiden ´s zomers in het land. Dit jaar was 4 april de eerste dag buiten. Kees: “Onze melk wordt verwerkt door zuivelfabriek Royal A-ware in Heerenveen. We nemen deel aan een programma met Albert Heyn voor duurzame zuivel waarbij strenge eisen worden gesteld aan onze bedrijfsvoering. We doen aan agrarisch natuurbeheer, gebruiken geen soja en geen genetisch gemodificeerde gewassen in het voer en passen weidegang toe. Je kunt wel zeggen dat wij dichtbij een biologische bedrijfsvoering staan.

Betrouwbare pony’s

Van kleins af aan rijden Tineke en de kinderen op paarden en pony’s. “We begonnen de manege met onze eigen pony’s. Toen de kinderen er niet meer op reden, konden we ze goed gebruiken voor de lessen in de manege omdat we wisten hoe betrouwbaar ze waren. We geven les zoals we het onze eigen kinderen hebben geleerd: het moet ten allen tijden leuk zijn en je moet er plezier in hebben”. Op dit moment staan de lessen en andere activiteiten op de manege stil. De inkomsten zijn daarmee ook gestopt. “We zorgen zelf dat de pony’s genoeg beweging krijgen. Dochter Lisa rijdt de grotere pony’s, we longeren en ze lopen overdag buiten in het land. Maar het is toch anders, er is geen aanloop en gezelligheid. Ons werk gaat wel door, het voeren en uitmesten blijft”.

De lessen mogen weer

Van de gemeente kwam afgelopen woensdag bericht dat lessen voor kinderen t/m 18 jaar weer mogen starten. Wel onder strikte voorwaarden. “Er moet voldoende afstand in acht gehouden worden en kinderen moeten de handen wassen. Ouders mogen ook niet blijven kijken. Toch zijn we blij dat de lessen weer door kunnen gaan. Dat geeft weer meer reuring op het erf!”