In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we maatschap Passion4Goats in Veenklooster.

Terwijl ik het erf op loop zie ik twee nieuwsgierige melkgeiten hun kop boven een deurtje uitsteken. Verderop is een schuur met andere geitjes, groot en klein. En de geur verraadt dat er ook een aantal bokken op de boerderij zijn… Ik ben op het bedrijf van Goffe de Boer en Johanna Roorda in Veenklooster, waar elke dag 200 geiten worden gemolken.

De geiten met lange oren
Van kleins af aan is Goffe al samen met zijn heit bezig met geiten. Ze doen mee aan keuringen en shows met Nubische geiten. Dit ras, met de schattige lange oren, is waar het in 1988 allemaal mee begon. Inmiddels heeft Goffe van zijn hobby zijn werk gemaakt. Dat verbaast mij niet, want toen ik hem lang geleden als medestudent trof, waren geiten ook al een dagelijks gespreksonderwerp.

Nederland geitenland
Sinds 2013 heeft Goffe zijn eigen bedrijf in fokkerij, handel en advies voor verschillende geitenrassen. Op de boerderij zijn naast de melkgeiten ook andere rassen te vinden. Hier wordt dankbaar mee gefokt en de meeste dieren gaan voor export weg. “Nederland is hét geitenland ter wereld. Qua melkproductie maar ook qua gezondheid. Vooral in Rusland en Oost-Europa is men zeer gecharmeerd van onze raszuivere duurzame geiten. En ook op bijvoorbeeld de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe lopen veel geiten met Friese roots”. De mooiste Nubische bok wordt uit een schuurtje gehaald en geshowd. Een plaatje!

Van koeienstal tot geitenstal
De maatschap met de geitenmelkerij bestaat sinds vorig jaar. Goffe en Johanna besloten samen de sprong te wagen en het voormalige melkveebedrijf van de ouders van Johanna over te nemen. De bestaande ligboxenstal voor koeien werd omgebouwd tot geitenstal en de melkapparatuur voor koeien werd ingeruild. In de andere schuren op het erf staan de lammeren en bokken die wachten op export of een binnenlandse verhuizing. De heit van Goffe is ook veel op de boerderij te vinden om te helpen, want het is immers ook nog steeds zijn hobby.

Geitenkaas
Een geit geeft per dag ongeveer vier liter melk. De melk gaat voor een deel naar Geitenboerderij De Sweach in Kollumerzwaag. Hier wordt er geitenkaas van gemaakt. De rest van de melk gaat via Ausnutria in Heerenveen als geitenmelkpoeder voor baby’s en kinderen over de grens. Er is lokaal veel vraag naar de geitenkaasjes. “Onze zoon Auke Tymen gaat iedere twee weken op vrijdagmiddag langs de deuren om kaasjes te verkopen. Veel mensen hebben vooraf al een bestelling gedaan. Hij verkoopt soms wel 20 kaasjes op een middag. Mensen betalen met een Tikkie en een deel van de opbrengst is voor hem. Een ideaal bijbaantje!”.

Lammetjes
Er worden ieder jaar nieuwe lammetjes geboren. Op dit moment is de dekperiode aangebroken. De meeste geiten worden door Goffe zelf geïnsemineerd en sommigen gaan onder de bok. Omdat het bij insemineren zelfs mogelijk is om een groep geiten synchroon met elkaar drachtig te laten worden, is de lammerij verdeeld in twee periodes. De eerste piek is in januari. Deze lammeren worden na 6 tot 8 weken gespeend zodat ze geen melk meer hoeven drinken bij de automaat en zelf hooi en brokjes eten. Vanaf maart komt de volgende groep lammetjes. In deze drukke periodes slaapt Goffe regelmatig in de stal. “Eigenlijk heb ik dan geen tijd om te slapen hoor, maar er staat een stretcher zodat ik even kan gaan liggen. Dan weet ik zeker dat ik alle lammetjes zelf kan opvangen”.