In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we de familie Streekstra in Hallum.

Terwijl ik het erf op loop word ik verwelkomd door boxer Nacho. Kalfjes kijken nieuwsgierig de wereld in vanuit hun hutjes buiten. In de ligboxenstal staan vier melkrobots te zoemen en de koeien die erin staan wachten geduldig tot het melken klaar is. Ik ben op het melkveebedrijf van de familie Streekstra in Hallum.

Kamperen
“De koeien zijn nu aan de melkrobot gewend. In het begin moesten we ze twee keer per dag één voor één erin duwen”. Paulus Willem en Bettina Streekstra wonen nu een paar maanden op de boerderij net buiten Hallum. De koeien zijn als eerste verhuisd vanuit Anjum, op 5 mei van dit jaar. Paulus Willem: “De eerste weken was het doorbijten. De koeien moesten wennen aan de stal, er werd verbouwd in huis en Bettina en de kinderen verhuisden niet meteen mee. Ik kampeerde hier een beetje en kon douchen in het tanklokaal. En natuurlijk veel heen en weer van Hallum naar Anjum”.

Uitbreidingsplannen
Paulus Willem boerde in Anjum op het familiebedrijf samen met zijn ouders. Al jaren waren ze bezig met uitbreiden van het bedrijf. “Dat lukte simpelweg weg niet. We zaten vlakbij een vakantiepark en daardoor waren er te weinig mogelijkheden. Toen in september vorig jaar een akkerbouwer interesse toonde voor onze grond, ging het snel. We gingen op zoek naar een ander melkveebedrijf, in februari was alles rond en het plannen van de verhuizing kon beginnen”. Tot nu toe bevalt het in Hallum heel goed. Bettina: “Onze zoon Jurre heeft het heel erg naar zijn zin in op school. Onze dochter Anne Marit van drie vindt de boerderij fantastisch. Ze is de hele dag bij de kalfjes te vinden”.

Dichtbij en ver weg
Door de verhuizing is het werk een stuk minder arbeidsintensief geworden. “In Anjum was ik in totaal zes uur per dag bezig met melken. Het jongvee stond op een andere pleats en dus waren we ook vaak onderweg voor het voeren. Nu heb ik het jongvee en de droge koeien op het erf in een andere stal en de robots zorgen voor het melken. Super efficiënt allemaal!”. Heit Willem Streekstra komt iedere ochtend om mee te helpen. Zo kunnen ze samen de klussen doen die twee paar handen nodig hebben. Bettina werkt drie dagen per week buitenshuis. “Op mijn vrije dagen kan Jurre met vriendjes van school afspreken. Als ik hem weer ophaal duurt het soms wel een half uur voordat ik weer thuis ben, zoveel gesprekjes heb ik al met de moeders. Heel gezellig”.

Pony
Voor de ouders van Paulus Willem was het een hele verandering. Willem: “ik mis wel de drukte, de beesten thuis. En natuurlijk het gezin van Paulus Willem dat naast ons woonde. Een snel bakje koffie is er niet meer bij”. De paarden voor het mennen blijven overigens in Anjum; dit is Willem zijn grote hobby. “Als Anne Marit wat groter is krijgt ze een pony van pake!”.