In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we de familie Deelstra in Reitsum.

Als ik het erf op loop zie ik het winkeltje meteen. Hier staat de melktapautomaat, naast allerlei leuks en lekkers van eigen erf en uit de buurt. Verderop kijkt het jongvee nieuwsgierig naar buiten vanuit de stallen en ondertussen worden de koeien gemolken in de carrousel. Ik ben op het melkveebedrijf van Jenne en Marianne Deelstra in Reitsum.

Zelf tappen
“De Molketap draait nu voor het tweede jaar. We verkopen hier ongeveer 75 liter melk per week. In de zomer is het natuurlijk drukker vanwege de fietsers en toeristen die langskomen. Bovendien hebben we dan ook ijsjes te koop”, vertelt Marianne. Alles in het winkeltje is zelfbediening. Je kunt verse rauwe melk tappen in een eigen fles, of je pakt een nieuwe fles uit het schap. “We hebben 40 kippen en een aantal eenden. Hiervan zijn de eieren ook te koop.” En er is jam, gemaakt door de moeder van Marianne. Het meel komt van de molen in Burdaard: “Lekker om met de melk pannenkoeken van te bakken.”

Eens in de zoveel tijd zuivelt Marianne zelf, in haar eigen keuken. “Ik maak dan bijvoorbeeld vla en dat zet ik op Facebook zodat mensen het weten. Niet te vaak hoor, want de hele keuken staat dan op z´n kop. Maar dit is ook heel erg leuk om te doen!”

Overname
Het melkveebedrijf is de hoofdtak. Er zijn op dit moment 340 koeien en 180 stuks jongvee op het bedrijf. De koeien worden drie keer per dag gemolken. Jenne melkt zelf om 5:00 uur ´s ochtends. Om 13:00 uur melkt vaste hulp Jelle en ´s avonds om 21:00 uur is er een andere hulp voor het melken. Zo is Jenne er ´s ochtends weer op tijd bij en blijft er genoeg tijd over voor het gezin en de andere werkzaamheden. Jenne: “Op dit moment zitten we in een overnametraject. Mijn ouders dragen het stokje over aan ons. Maar voorlopig doen we het werk nu nog met z´n allen. Marianne verzorgt bijvoorbeeld de kalveren aan het begin van de week en mem doet dit aan het einde van de week.”

Lammetjes
Naast kippen, eenden, koeien en kalveren zijn er ook schapen en geitjes op het bedrijf. Zoontje Rudmer van anderhalf vindt het prachtig. “Er zijn gisteren drie lammetjes geboren! Deze liggen nu lekker onder de warmtelamp in de buurt van hun moeder. Straks, als het warmer is gaan ze allemaal lekker naar buiten.” Dochter Femke van vier komt thuis uit school en we gaan snel naar de koeien toe. Haar lievelingskoe ligt rustig te herkauwen in de ligbox.

Jelle
Marianne is werkzaam geweest als inseminator en verzorgt alle inseminaties en drachtcontroles op het bedrijf zelf. “Het voordeel hiervan is dat je resultaat ziet van je werk. Dit vind ik een van de leukste werkzaamheden. Wanneer ik dan op een tweeling stuit bijvoorbeeld kan ik extra voorzorgsmaatregelen voor de koe nemen.” De koeien die slecht drachtig worden van inseminaties worden nog gedekt door stier Jelle. “Vernoemd naar onze vaste medewerker. Wat een eer!”