In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie vragen we ons af: welke invloed heeft corona op het reilen en zeilen van kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum?

Dit keer kan ik niet zelf het erf op. In verband met aanscherpte corona maatregelen zijn er geen bezoekers toegestaan op de Anna Zijlstra Hoeve. Gelukkig kan bedrijfscoördinator Jannette Draaisma me vertellen dat het erf er prachtig uit ziet, vanwege nieuwe bestrating om het gebouw. Op dit moment zijn de cliënten druk bezig met voorbereidingen in de aanloop naar het voorjaar. Hopelijk mag de kinderboerderij over een tijdje weer open voor publiek. “Daar zetten we op in”.

Mondkapjes
De Anna Zijlstra Hoeve is een kinderboerderij in Dokkum met werkplekken voor mensen met een ondersteuningsvraag. Gemiddeld zijn er op een doordeweekse dag 22 cliënten aanwezig, met drie begeleiders. De vrijwilligers die op allerlei fronten ondersteuning bieden bij de werkzaamheden, zijn er vanwege corona nog niet bij. “Onze cliënten zijn inmiddels gewend aan de anderhalve meter en het handen wassen. Echter, vanwege de uitbraak van de Britse variant in Surhuisterveen zijn de maatregelen hier vorige week aangescherpt. Naast het personeel moeten de cliënten nu ook een mondkapje dragen tijdens het werk. Dat is wel even wennen” legt Jannette uit.

Gesloten voor publiek
Ondanks dat de kinderboerderij is gesloten voor publiek gaat het werk gewoon door. Op doordeweekse dagen worden de cliënten ´s ochtends opgesplitst in twee groepen. Een groep voor het voeren en verzorgen van de dieren, de andere voor huishoudelijk werk in het hoofdgebouw. In de middag wordt er geklust in de tuin, op het terrein en in de speeltuin. Ondanks de vele taken die er zijn, missen de cliënten het publiek heel erg. “Het publiek brengt gezelligheid met zich mee. Als er bezoekers zijn, is er meer uitdaging en zijn er ook meer taken, zoals kassadienst”.

Dieren
Met de veestapel op de kinderboerderij gaat het goed. Afgezien van het pluimvee, wat door de ophokplicht vanwege vogelgriep verplicht binnen moet blijven. De varkens Tim en Sophie, de geiten en de schapen gaan ´s ochtends even naar buiten als de stallen worden uitgemest. “Bij druilerig weer zijn ze daarna weer snel binnen. Behalve de ezels, die zijn graag buiten”. In het weekend worden de dieren verzorgd door vrijwilligers. Eens per twee maanden komt de dierenarts langs zodat ieder dier op tijd kan worden ontwormd en gevaccineerd.

Uitbreiding
“Eind februari verwachten we lammetjes van een schaap en van de geiten. Om de kudde schapen nog verder uit te breiden hebben we in augustus twee zwartbles ooien aangekocht. Zij mogen nog even wachten met drachtig worden. En we hebben kittens gekregen. Het zijn inmiddels geen kittens meer, maar volwassen katten en fantastisch gezelschap voor de cliënten. Ze maken het gezellig en bovendien zijn het ook goede muizenvangers!”

Het nieuwe seizoen
Nu de bestrating klaar is, worden nieuwe bloembakken op het erf gevuld met compost zodat er straks mooie zomerbloeiers in kunnen. Zo wordt er iedere week een andere klus aangepakt. “In maart wordt de speeltuin uitgebreid met een nieuw waterspeeltoestel, gefinancierd door de Anna Zijlstra Stichting. Hier zijn we erg blij mee. Het is afwachten, maar we gaan er van uit dat we dit jaar weer open kunnen voor het publiek. We hopen het van harte!”.