In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we Buorkerij Klaver in Oudwoude.

Terwijl ik het erf op loop komen Geeske en de honden me al tegemoet. De koeien en het jongvee zijn rustig aan het eten en de lammeren kijken nieuwsgierig over het draad. Alle en Geeske zijn derde generatie Klaver op het melkveebedrijf in Oudwoude met 140 stuks vee. Ze hebben drie kinderen van 4, 3 en bijna 1 jaar. Ondanks de drukte van een jong gezin weet Geeske telkens meer mogelijkheden voor het melkveebedrijf te benutten.

Van Tjerkgaast naar Oudwoude
Het was niet haar plan om te gaan boeren in Oudwoude; Geeske stond klaar om het melkveebedrijf van haar ouders in Tjerkgaast over te nemen. “Ik was al vier jaar werkzaam op het bedrijf toen ik Alle ontmoette. De eerste kennismaking met mijn schoonvader was in de melkput”. De rest is geschiedenis. Haar broers zetten het bedrijf in Tjerkgaast samen voort en Geeske ging in maatschap met Alle en zijn ouders. Nu doet ze alle administratieve werkzaamheden en richt ze zich op manieren om meer uit het bedrijf te halen.

Melk en vlees
Bij een rondje door de stal valt op dat niet alle koeien zwart-wit zijn. “We maken deels gebruik van kruisingen: dat wil zeggen dat we Holstein koeien kruisen met andere melkveerassen zoals Montbéliarde en Fleckvieh. Deze kruisingen laten we  af en toe slachten voor vleesverkoop aan huis. Ze worden geslacht in Dokkum en verwerkt in Kollum. En daarna komt het vlees hier in de vriezer. Ik wil namelijk graag laten zien dat je met een melkveebedrijf meer kunt dan alleen liters melk produceren. Bovendien is vlees van eigen erf een mooi product”.

Weidevogels beschermen
“We zitten hier precies aan de rand van de Friese Wouden. De Elzensingels houden hier letterlijk op! De singels zijn een goede verstopplek voor reeën en andere dieren, we werken mee aan het behoud ervan”. Even verderop is een plas-dras met natuurland waar veel weidevogels in broeden. “We mogen hier pas maaien als de vogelwacht heeft gecontroleerd dat er geen nesten met kuikens meer in het land zijn. De plas-dras zorgt voor veel voedsel en kuikens kunnen goed schuilen in het hoge gras. De nesten die in weidepercelen staan (waar de koeien lopen, red.) worden door ons ook goed beschermd zodat er geen koeien op gaan staan”.

Jong leven
De schapen worden gehouden om mee te fokken. “We krijgen ieder jaar lammetjes. De ooilammeren worden aangehouden en de rammen gaan weg voor het vlees. Dit jaar zijn er voor het eerst twee rammen geslacht om vanuit huis te verkopen”. De twee Shetland pony’s hebben dit jaar een veulen gekregen en binnenkort komt er nog een Fries veulen bij. “En onze labrador krijgt puppy’s deze zomer!”.

Zuivel met een tikkie
Geeske doet ook aan zelf zuivelen. Ze maakt zuivel op bestelling voor vaste klanten, zoals yoghurt, kwark, hangop, drinkyoghurt en vla. “Yoghurt maken deed ik altijd al. Later ben ik me gaan verdiepen in het zuivel maken en heb meegekeken met collega boerinnen. Zo heb ik het in de vingers gekregen en nu maak ik alles in mijn eigen keuken. Het zijn geen grote hoeveelheden, maar ik wil laten zien dat je met melk ook heel veel kunt doen. En het mooie is omdat ik het alleen pasteuriseer, de samenstelling iedere keer weer anders is. Puur natuur dus. Sinds de Corona kunnen de mensen de zuivel zelf afhalen uit een koelkast en betalen met een tikkie. En dat bevalt prima!”.