In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we bollenkwekerij en tulpenbroeierij Kingma in Ternaard.

Terwijl ik het erf op loop zie ik een loods staan naast een voormalige varkensstal. In de loods, die deels ook als kas fungeert, staan allerlei tulpen in bakken. Van kleintjes van 20 centimeter hoog tot volgroeide tulpen die zo de vaas in kunnen. Meindert Kingma is bezig met het oogsten van de volwassen tulpen om ze vervolgens in de koeling op te slaan. Tot zover lijkt alles zoals altijd. Toch is er iets anders dan anders, want de export van tulpen is gestagneerd door de Coronacrisis.

Composthoop
Normaal gesproken gaan er iedere werkdag tulpen naar de veiling, wel 700 bosjes. Nu rijdt de transporteur uit Oosternijkerk nog maar één dag per week naar Flora Holland. Meindert: “het oogsten van de bloemen begint ieder jaar in januari en gaat door tot eind april. Halverwege die periode kwam dit jaar de coronacrisis. Nu gaat nog maar 30% van de tulpen naar de veiling. En de rest gaat in principe de composthoop op”.

Broeien en kweken
In de kas haalt Meindert de tulpen één voor één van een prikker af. Het is veel handwerk: “Deze bollen zijn gerooid in juli. Daarna zijn ze in de koeling bewaard. Twee weken voordat de bol de kas in gaat, komt de bol op een prikker en gaat er water bij om eerst wortels te laten groeien. Zodra ze in de kas staan gaat de steel groeien en komt er een bloem in. Dit proces heet broeien”. En het bollen kweken dan? “De bollen vermeerderen zich in de volle grond. Na het rooien worden ze gepeld; de kleine bolletjes die eraan zijn gegroeid worden eraf gepeld en gaan het volgende seizoen de grond in”.

Varkens
Meindert Kingma runt zijn bedrijf alleen, ondersteund door een aantal oproepkrachten. Normaal gesproken zijn er drie of vier hulpkrachten in de ochtend om bosjes klaar te maken. “Mijn heit was meer van het vee. Toen we samen in maatschap waren hadden we er ook een varkensbedrijf bij. Ik heb tot vijf jaar geleden varkens aangehouden. Sinds 2015 heb ik alleen de bollenkwekerij en de tulpenbroeierij. Daardoor is het voor mij wat overzichtelijker geworden. Ik ben in verhouding maar een kleine kweker; ondanks dat doet het zeer om mijn tulpen weg te moeten gooien”.

Bosjes uitdelen
Voor de tulpen kwamen er de afgelopen weken allerlei initiatieven om ze niet allemaal verloren te laten gaan. Er zijn bijvoorbeeld al vele bosjes tulpen uitgedeeld aan mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zoals ouderen in verzorgingstehuizen in Dokkum en Damwoude. Ook gaan er bosjes over de toonbank via de Streekboer. En kortgeleden werden de gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Holwerd/Ternaard verrast met een bosje tulpen omdat de bevestiging van de nieuwe predikant geen doorgang kon vinden. Hopelijk komen er meer van deze acties!

Een bosje tulpen kopen van Meindert kan via www.destreekboer.nl