In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we Boerderijcamping De Koaipleats in Damwoude.

Terwijl ik het erf op loop zie ik een knusse camping met weids uitzicht over het land waar koeien en paarden grazen. In huis is het koffietijd. De koeien zijn gemolken, het rondje over de camping is gedaan en de zojuist aangekomen hoefsmid drinkt gezellig een bakje mee. Het is vandaag ook oppasdag: de jongste kleindochter zit bij pake Andries op schoot. Ik ben in Damwoude op melkveehouderij en boerderijcamping de Koaipleats van Andries en Annie Halbesma.

Gezellige drukte
Hangbuikzwijntjes Karbo en Naadje vermaken zich prima in het kampje naast de camping; ze krijgen volop aandacht (en etensresten) van de kinderen en volwassen die logeren op de Koaipleats. Afgelopen zomer was het erg druk vertelt Annie: “Vanaf 1 juli mocht er weer gekampeerd worden met gebruik van de sanitaire voorzieningen op de camping. Vanaf toen stonden we helemaal vol. Nu zijn de 15 plekken op de camping niet meer allemaal bezet. Er is nog wel gezellige drukte van kinderen want op dit moment is het nog zomervakantie in het zuiden van Nederland”.

Tweede tak
In 1996 namen Andries en Annie het melkveebedrijf over van de ouders van Andries. In 2002 kwam daar de boerderijcamping bij. Andries: “Na de MKZ in 2000 wilden we minder afhankelijk zijn van de melkprijs door een tweede tak te beginnen. We begonnen met één wc en één douche! Dit ging zo leuk dat we de camping hebben uitgebreid naar wat het nu is”. De campinggasten worden zoveel mogelijk betrokken bij het melkveebedrijf. “De kinderen halen meestal de koeien uit het land ’s middags. Ik heb daardoor altijd toeschouwers bij het melken. Ze zijn ook graag bezig met de paarden en de pony’s in de stalling. En het kleinvee in het kampje is natuurlijk ook favoriet”.

Een dag op de Koaipleats
De dag van Adries begint om half zes ‘s ochtends met het melken van de koeien. Daarna doet hij zijn ronde over de camping het sanitair gebouw. Annie verzorgt het kleinvee, houdt de tuin bij en past veel op de kleinkinderen. En dan is er natuurlijk nog de schoonmaak en het contact met de gasten. “Deze zomer heb ik van een campinggast een cursus mollenvangen gekregen! Hij zag een molshoop op de camping en ik kon wel wat hulp met de mollen gebruiken. Een andere gast maakte de bordjes op het sanitair gebouw. Het is heel bijzonder om zoveel verschillende mensen te ontmoeten. Onder normale omstandigheden doen we iedere week wel iets met de gasten, zoals barbecueën, boswandelingen, polsstokspringen, pony rijden en pannenkoeken bakken. Helaas was dat deze zomer niet echt mogelijk vanwege Corona”.

Natuurliefhebber
De 85 koeien op het melkveebedrijf grazen overdag buiten. Een deel van het land wordt gebruikt als kruidenrijk grasland en is er een plas-dras voor de weidevogels. Het jongvee zit in groepjes dik in het stro in de serrestal uit 2015. Andries is natuurliefhebber en vertelt graag over zijn verantwoorde manier van boeren. De natuurrijke omgeving leent zich bovendien voor allerlei activiteiten voor jong en oud.

Al fietsend de omgeving verkennen

Andries bedacht zelf een Elfdorpen fiets-4-daagse: vier verschillende routes rondom Damwoude met verschillende landschappen en bijzondere bezienswaardigheden. Gasten nemen de routekaart mee en fietsen erop los. “Er waren dit jaar veel gasten die nog nooit in Fryslân zijn geweest. Zijn gingen normaal gesproken naar het buitenland maar besloten vanwege Corona hier naartoe te komen. De fietsroutes zijn dan een uitkomst om de omgeving eens goed te verkennen”. En dan is het tijd voor de hoefsmid. De paarden staan al klaar.