In ´Op het erf van…` gaan we het erf op bij agrarische bedrijven in Noardeast-Fryslân. We trekken onze laarzen aan en luisteren naar de mooiste verhalen van de agrarische ondernemers in onze regio. In deze editie bezoeken we akkerbouwbedrijf Hoekstra in Bollingawier.

Terwijl ik het erf op loop bewonder ik de bijzondere loods die al opviel vanaf de weg. Het zonnetje schijnt op een stapel kisten met uien, die verraden dat er hier een akkerbouwer woont. “Ik kom eraan” zegt Jouke door de telefoon. Even later draait hij het erf op met zijn iets modderige pick-up; het is nog steeds oogsttijd. Ik ben op Bollingawier, bij akkerbouwer Jouke Hoekstra.

Familiebedrijf
99 jaar geleden begon pake Hoekstra op deze plek met een gemengd bedrijf. “Vroeger waren alle boerenbedrijven gemengd. Vee en akkerbouw was het toen. Mijn heit en oom namen het bedrijf over. Toen mijn oom stopte, kwam ik in de maatschap. Het vee was toen al verdwenen”. Heit en mem wonen nu vlakbij, een paar huizen verderop. Heit fietst elke dag even naar de ‘pleats’, voor klusjes en een praatje.

Broccoli
Jouke verbouwt pootaardappelen, suikerbieten, graan, uien en broccoli. De 16 hectare broccoli is bijna binnen. “We moeten nog één keer snijden”, vertelt Jouke. Het oogsten van broccoli is een tijdrovende klus, want het wordt met de hand gesneden. “We starten altijd begin juli. Dan is het vakantieperiode en heb ik hulp van scholieren. Na de vakantie komen er oproepkrachten aan te pas”. Jouke is een van de zeven akkerbouwers met broccoli in de regio. “Alle broccoli wordt verkocht aan Albert Heijn”.

Bijzondere loods
In 2013 sloeg het noodlot toe. De kop-hals-romp boerderij brandde volledig af. Adema Architecten uit Dokkum tekende een nieuwe boerderij. Het woonhuis werd opnieuw opgebouwd, precies zoals het vroeger was. De loods kreeg een hedendaags en onderhoudsarm ontwerp met hout en veel ramen. Het is een echte eyecatcher voor wie door Bollingawier rijdt. En voor Jouke heel functioneel. De werktuigen, het gereedschap en de kantine hebben hier hun plek. “Op dit moment sleutel ik veel aan de sorteermachine. Als er straks bestellingen voor aardappelen komen, moet de sorteermachine gebruiksklaar zijn”.

Bodem en bokashi
Op de vraag wat Jouke zo mooi vindt aan het akkerbouwer zijn, hoeft hij niet lang na te denken. “Het gewas zien groeien. Je stuurt, maar het groeit uit zichzelf. De samenstelling van de bodem is hierbij heel belangrijk. Al 10 jaar probeer ik te sturen door de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Ik gebruik steeds meer organische mest in plaats van kunstmest. De mest komt van een veehouder uit de buurt én ik heb een bokashi bult. Dit is een Japans systeem waarbij groenafval wordt gefermenteerd tot vaste mest. Het is nog een beetje experimenteel maar ik zie het als een uitdaging en dat past bij mij”.

De suikerbieten moeten ook nog uit de grond. Ze kunnen tussen november en januari worden geleverd aan de suikerfabriek. “Om te kunnen oogsten moet het land eerst nog wat opdrogen”. Bij de oogst zal de weg wel even vies worden. Voor de pick-up niet erg, die is ervoor gemaakt.