Als ik het erf op loop kan ik er niet omheen: de aardappelautomaat. Eten uit de muur, maar dan anders. Glazen deurtjes met daarachter allerlei soorten aardappelen, groente, potjes honing en zelfs bosjes tulpen. In de loods verderop worden ondertussen voorbereidingen op het nieuwe pootaardappelseizoen gedaan. Ik ben op het akkerbouwbedrijf van Fokke en Femmy de Jong in Ternaard.

“Het is wel heel druk ja”, vertelt Femmy de Jong. “De automaat moet vaak worden bijgevuld. We hadden niet verwacht dat het zo snel zo´n groot succes zou worden!”. In november vorig jaar openden Fokke en Femmy de Jong de eerste aardappelautomaat van het noorden. “We liepen al langer rond met het idee. Corona heeft de keuze voor een automaat alleen maar naar voren gehaald”.

Familiebedrijf
Aardappelhandel Fokke de Jong is een familiebedrijf. Pake de Jong begon in 1955 met een gemengd bedrijf in akkerbouw en melkvee hier aan de Nesserwei. In 1975 nam heit het over en een paar jaar later kwam de specialisatie naar alleen akkerbouw. Fokke en Femmy runnen het bedrijf samen sinds 2009; een gemiddeld akkerbouwbedrijf met als hoofdtak pootaardappelen en graan en de consumptieaardappelen als tweede tak.

Boerderijwinkel
De ouders van Fokke deden altijd al aan huisverkoop. “Dat ging dan alleen om aardappelen en uien bijvoorbeeld. Wij hebben dit verder uitgebreid met groente en andere streekproducten in de boerderijwinkel aan huis. De winkel is er nog steeds, maar 99% van de klanten maakt nu gebruik van de automaat”. En niet verwonderlijk: je kunt komen wanneer je wilt, met pin betalen en weer op weg. Het is heel laagdrempelig. “Zelfs de oudere mensen die voorheen graag in de winkel kwamen maken er gebruik van. Als ze hulp nodig hebben drukken ze op de bel en staan wij of onze kinderen van 12, 9 en 7 graag voor ze klaar om ze op weg te helpen. En dan valt het kwartje heel snel”.

Rechtstreeks van het land
De verkoop van groente naast de eigen consumptieaardappelen is niet meer dan logisch vindt Femmy. “Er wordt hier in de omgeving heel veel groente geteeld, zoals spruiten, broccoli, bloemkool en nog zoveel meer. Dit verkopen wij graag. Deze regio barst van de producten die via een korte keten hun weg naar de consument kunnen vinden. Zonder plastic, zonder bewerkingen en vooral heel erg lekker en gezond. Wij doen er alles aan om zo´n goed mogelijke aardappel aan de klant te leveren. Zorgvuldig geteeld, bewaard en verpakt. Zo vind je ze niet in de supermarkt”.

Passie
Begin over aardappelen en de passie voor de aardappelteelt komt op tafel. Femmy vertelt vol enthousiasme over de rassen die ze telen voor de consument. “De eerste aardappelen van het jaar zijn altijd Doré´s en Borgers. Daarna komt de Bildtstar, Irene en als laatste de Rode Star. Dit is een oud ras dat bekend staat om de smaak. Er wordt niet meer zoveel Rode Star geteeld want dit ras is vrij kwetsbaar. Wij hebben ons erin gespecialiseerd en er zijn veel klanten die speciaal om deze aardappel naar ons toe komen. Als je dan heel erg je best hebt gedaan om ze met zorg te uit de grond te krijgen en klanten vertellen dat ze genieten van jouw aardappelen, dan geeft dat heel veel voldoening!”.

Aardbeien
Er staat alweer een uitbreiding van de automaat in de planning, zodat er dit voorjaar meer kleine producten verkocht kunnen worden. “Het zou mooi zijn dat we wel vijf of tien bakjes met aardbeien kwijt kunnen”. Sowieso verwacht Femmy dat de komende zomer een goed seizoen wordt. “Veel mensen zullen net als vorig jaar hier hun vakantie doorbrengen. Ik zeg dan, fiets even langs! Het is toch een soort van uitje!”

Meer informatie over de automaat vind je op www.aardappelhandeldejong.nl