Kinderen uit voormalig Ferwerderadiel die tussen september en december tien jaar worden, krijgen allemaal een Micro:bit, een mini-computer waarmee ze kunnen programmeren. Het is een initiatief van de gemeente, Kabelnoord en de Bibliotheek en uniek in Nederland.

Kennismaken met digitale vaardigheden
Drie jaar geleden startten Bibliotheek en Kabelnoord dit project in voormalig Dongeradeel. Later werd het uitgebreid naar Dantumadiel en voormalig Kollumerland en inmiddels is ook voormalig Ferwerderadiel aan de beurt. Alle kinderen uit die gemeente die tot het eind van het jaar tien jaar worden, krijgen een persoonlijke uitnodiging van de burgemeester om naar de bibliotheek te komen. Daardoor worden álle kinderen betrokken bij dit project en krijgen ze allemaal een gelijke kans om spelenderwijs kennis te maken met digitale vaardigheden. Ze doen namelijk direct een workshop in de bibliotheek en mogen hun mini-computer natuurlijk mee naar huis nemen om daar verder te programmeren. Daarnaast organiseert de bibliotheek regelmatig leuke kinderactiviteiten rondom programmeren.

Micro:bit thuisgestuurd
De kinderen uit voormalig Dongeradeel en Dantumadiel die begin dit jaar tien werden, zijn hun feestje door Corona misgelopen, zij krijgen hun Micro:bit thuisgestuurd. De bibliotheek raadt de kinderen vooral aan om zelf hun Micro:Bit uit te proberen, al dan niet met de bijgeleverde handleiding en startopdrachten. Komen ze er niet uit, dan kunnen ze altijd contact opnemen met de bibliotheeek.

Het onderwijs en maatschappelijke organisaties kunnen de benodigde kennis op het gebied van technologie en innovatie verankeren. En dat is precies wat gemeente, Kabelnoord en Bibliotheken Noord Fryslân voor ogen hebben met het project Tien, tijd voor je eigen Micro:bit.