In ´Mei ik jo wat freegje?´ stellen we nieuwsgierige vragen aan mensen in Noardeast-Fryslân. Mensen die wonen en werken in de regio. We willen weten wie ze zijn, wat ze doen en vooral: wat betekenen ze voor Noardeast-Fryslân? In deze editie stellen we vragen aan Jan-Tsjerk Dijkstra, MKB adviseur in Wouterswoude.

Wie bent u en wat doet u?
Mijn naam is Jan-Tsjerk Dijkstra en ik ben 38 jaar. Ik ben getrouwd en trotse vader van 3 kinderen. Met mijn bedrijf Dijkstra MKB Advies help ik ondernemers in de regio Noordoost Friesland, Ameland en Schiermonnikoog met het verkrijgen van een passende MKB-financiering om hun dromen en ambities te realiseren. Tot medio 2019 was ik 15 jaar Accountmanager MKB bij Rabobank Noordoost Friesland (nu Rabobank Drachten Noordoost Friesland).

Woont u in de regio?
Ja, ik woon in Wâlterswâld.

Zo ja, Noardeast-Fryslan is een fantastische plek om te wonen omdat…
Vanwege de rust en de ruimte en de diversiteit van het coulisselandschap van de Friese Wouden met haar karakteristieke boomwallen het unieke Lauwersmeergebied en de Wadden.

Waar kunnen we uw bijdrage aan de regio aan herkennen?
Ik ben geboren en getogen in de regio en de afgelopen jaren heb ik als Accountmanager MKB in de regio gewerkt. Ik voel me sterk verbonden met de regio in vind het belangrijk dat we de leefbaarheid in deze regio aantrekkelijk houden. Daar wil ik mij maximaal voor inzetten vanuit mijn eigen bedrijf. De afgelopen jaren heb ik de financiële wereld zien veranderen. Als een ondernemer vroeger een financiering nodig had voor het bedrijf dan was het vanzelf sprekend om bij de lokale bank binnen te stappen. Hier werd vaak de volledige financiering geregeld.
Vandaag de dag gaat het anders. Veel banken staan steeds verder van de klant af en een MKB ondernemer heeft vaak geen vast aanspreekpunt bij een bank. Daarnaast financieren banken niet meer een volledig plan maar worden verschillende geldbronnen gestapeld om het plan te realiseren. Een banklening is vaak nog steeds onderdeel van deze stapeling en wordt aangevuld met bijvoorbeeld lease, factoring, subsidies, crowdfunding of leningen van private investeerders. Door mijn jarenlange ervaring weet ik welke mogelijkheden er zijn en wanneer deze het beste toegepast kunnen worden. Ook weet ik waar banken en investeerders naar kijken en ben ik in staat om plannen helder en duidelijk op papier te zetten. Je krijgt makkelijker toegang tot een financiering wanneer alle informatie aanwezig is en er een goed onderbouwd plan is. Ik bekijk iedere financieringsaanvraag als maatwerk. Als onafhankelijk adviseur sta ik aan de kant van de ondernemer. Ik heb toegang tot een groot aantal verschillende geldbronnen en rekening houdend met de wensen van de ondernemer zoek ik naar de meest passende MKB financiering. Het geeft mij voldoening als dat lukt. Daar haal ik energie uit.

Wat vindt u het mooiste plekje?
Er zijn in de regio tal van mooie en bijzondere plekken maar als geboren en getogen wâldpyk vind ik het coulisselandschap van De Friese Wouden toch de mooiste plek.

Welke plek heeft aandacht nodig?
Ik heb geen specifieke plek die aandacht nodig heeft. In tal van dorpen in de regio zijn panden die in zeer slechte staat zijn. Deze zouden wat mij betreft aangepakt moeten worden.

Wat zou u doen als u de regio bezoekt als toerist: wandelen, fietsen of varen?
Alle drie! Zowel te voet, op de fiets en vanaf het water ontdek je pas echt hoe mooi de regio is!

Hoe staat de regio er volgens u over vijf jaar voor?
Veel bedrijven voelen zich sterk verbonden met de regio en er wordt veel samengewerkt met andere regionale ondernemers. Ook de afgelopen maanden in de coronacrisis was deze samenwerking op veel plekken goed zichtbaar. Dit is van belang voor een goede werkgelegenheid. Het is hier fijn wonen en we moeten ervoor zorgen dat er voor jong en oud betaalbare woningen beschikbaar blijven. Ondanks dat we aan het “voeteneind” liggen is de bereikbaarheid door de aanleg van de Centrale As een stuk verbeterd wat volop kansen biedt aan de regio.

Heeft u een suggestie voor een volgende persoon om te interviewen voor Mei ik jo wat freegje?
Rindert Bakker van R-kent Hypotheken uit Dokkum