In ´Mei ik jo wat freegje?´ stellen we nieuwsgierige vragen aan mensen in Noardeast-Fryslân. Mensen die wonen en werken in de regio. We willen weten wie ze zijn, wat ze doen en vooral: wat betekenen ze voor Noardeast-Fryslân? In deze editie stellen we vragen aan Edwin de Vries, schilder in Dokkum.

Wie bent u en wat doet u?
Ik ben Edwin de Vries en getrouwd met Monique en we hebben twee zonen Tjerk Pieter en Jelmar. Ik ben al ruim 30 jaar schilder en al 25 jaar ondernemer. Ons bedrijf Schilders- en Afwerkingsbedrijf de Vries ben ik samen met mijn vader begonnen en run ik nu samen met mijn vrouw.

Woont u in de regio?
Ik woon in Dokkum, in de Kooilanden. Sinds 2016 wonen wij hier, daarvoor woonden we in Rinsumageest. Waar ook ons bedrijf gevestigd was. Dit is toen allemaal naar Dokkum verhuisd.

Zo ja, Noardeast-Fryslan is een fantastische plek om te wonen omdat…
Je hier kan genieten van de rust en ruimte buiten Dokkum en van de stad waar allerlei voorzieningen zijn. Samen met de samenhorigheid en betrokkenheid van de mensen maakt het Noardeast-Fryslan een fantastische plek.

Waar kunnen we uw bijdrage aan de regio aan herkennen?
Onze regio probeer ik strak in de lak te zetten. Oude panden weer terug in de authentieke kleuren te schilderen en huizen van binnen en buiten weer netjes in de verf zetten. In mijn vrije tijd ben ik actief bij de Lions Club en doe ik divers vrijwilligerswerk voor goede doelen.

Wat vind u het mooiste plekje?
Eén plek noemen is lastig; Moddergat op de dijk met het zicht over het Wad en de eilanden en anderzijds de weidse blikken over Noardeast Fryslân. Ook de Fryske Walden met zijn singels en boomwallen zijn schitterend. De binnenstad van Dokkum met zijn karakteristieke panden en het Bolwerk vind ik ook fantastisch.

Welke plek heeft aandacht nodig?
De voormalige Prins-locatie aan de Dokkumer Ee, dat kan wel een andere bestemming of opknap beurt gebruiken.

Wat zou u doen als u de regio bezoekt als toerist: wandelen, fietsen of varen?
Met alle drie activiteiten zie je de verschillende landschappen op een andere manier voorbijkomen. Watersporten op het Lauwersmeer is ook geschikt voor toeristen die hier komen. Tijdens het windsurfen over het gehele meer planeren of met de zeilboot genieten van de rust op het meer.

Hoe staat de regio er volgens u over vijf jaar voor?
Over vijf jaar hoop ik te zien dat er meer woningen voor ouderen en jongeren beschikbaar komen. Daarnaast zou het ook fantastisch zijn dat het toerisme nog meer gaat aantrekken in de regio.

Heeft u een suggestie voor een volgende persoon om te interviewen voor Mei ik jo wat freegje?
Feitze Veenma van Veenma Mechanisatie Dokkum een betrokken bedrijf in de regio Naordeast Fryslan.