In ´Mei ik jo wat freegje?´ stellen we nieuwsgierige vragen aan mensen in Noardeast-Fryslân. Mensen die wonen en werken in de regio. We willen weten wie ze zijn, wat ze doen en vooral: wat betekenen ze voor Noardeast-Fryslân? In deze editie stellen we vragen aan de voorzitter van de dorps ontwikkeling maatschappij (D.O.M.) Ee Jelmer Kok.

Wie bent u en wat do­et u?
Ik ben Jelmer Kok, mede-eigenaar van Yachtsupplier – een groothandel in hang- en sluitwerk voor de scheeps- en jachtbouw – en als vrijwilliger voorzitter van de plaatselijke dorps ontwikkeling maatschappij (D.O.M.) van Ee.

Woont u in de regio?
Ja, wij wonen in het pittoreske Ee.

Zo ja, Noardeast-Fry­slan is een fantasti­sche plek om te wonen omdat…
​Vanwege de ruimte, mooie dorpen en saamhorigheid.

Waar kunnen we uw bi­jdrage aan de regio aan herkennen?
Als plaatselijke dorps ontwikkeling maatschappij hebben we samen met de gemeente, het dorpsbelang en de dorpsvrijwilligers al heel wat bereikt. Er is samen met plaatselijke ondernemers een nieuw dorpsplein gerealiseerd, het flaakmuseum (Vlasmuseum, red.) is volledig opgeknapt en bijna 24/7 bezichtigbaar gemaakt en de bebording in het dorp is aangepakt, zodat het mooi bij het historische karakter van Ee past. Ons laatste wapenfeit: samen met het bestuur van het dorpshuis is er een Iepenmienskipsfûns subsidie binnengehaald van meer dan € 30.000,-. Ik denk dat wij als bewoners van Ee trots mogen zijn wat we de afgelopen jaren met z’n allen hebben bereikt. Ik ben er stiekem wel trots op dat ik hier zelf ook een bijdrage aan heb kunnen leveren.

Wat vind u het moois­te plekje?
Het Jaachpaed tussen Ee en Oostrum, heerlijke plek voor een wandeling langs de Dokkumer Ee.

Welke plek heeft aan­dacht nodig?
​Steenfabriek Oostrum, doodzonde dat deze impasse niet doorbroken wordt, de plannen zijn goed en het zou een aanwinst voor de regio zijn als dit opgeknapt wordt.

Wat zou u doen als u de regio bezoekt als toerist: wandelen, fietsen of varen?
Van bovenstaande opties, zou ik de fiets kiezen. Op de fiets kun je van de ruimte genieten en eenvoudig alle mooie plekken van de regio bezoeken, maar eigenlijk doe je het varen en wandelen dan te kort. Ik denk dat de toerist al deze opties zou moeten ervaren om werkelijk te kunnen ervaren wat de regio te bieden heeft.

Hoe staat de regio er volgens u over vijf jaar voor?
Uiteraard hier en daar wel wat krimp. Maar over het algemeen goed, er zijn een heleboel positieve initiatieven in de regio, waar de dorps ontwikkeling maatschappijen er eentje van is. Alles staat en valt bij een goede samenwerking tussen de dorpen en de gemeente. Als wij als dorpen deze samenwerking met de overheid vol kunnen houden dan kunnen er een heleboel mooie dingen gebeuren!.

Heeft u een suggestie voor een volgende persoon om te interv­iewen voor Mei ik jo wat freegje?
Anna van der Meulen, ondernemer in optima forma, veehouder en verhuurder van luxe vakantie appartementen in Dokkum.