In ´Mei ik jo wat freegje?´ stellen we nieuwsgierige vragen aan mensen in Noardeast-Fryslân. Mensen die wonen en werken in de regio. We willen weten wie ze zijn, wat ze doen en vooral: wat betekenen ze voor Noardeast-Fryslân? In deze editie stellen we vragen aan wethouder Jelle Boerema.

Wie bent u en wat doet u?
Ik ben Jelle Boerema, wethouder in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Woont u in de regio?
Ik woon In Burum, het bijna meest Noordoostelijke dorp van onze gemeente.

Noardeast-Fryslân is een fantastische plek om te wonen omdat…
Wonen in Noardeast-Fryslân betekent: wonen in een mooie, ruime en groene omgeving, Onze gemeente heeft alles wat nodig is om goed te kunnen wonen, werken en recreëren. En wat een bijzondere extra kwaliteiten binnen onze gemeente, een Unesco Werelderfgoed Wadden, een nationaal park Lauwersmeer, een Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en de Admiraliteitsstad Dokkum! Zeker geldt ook dat de mentaliteit van de inwoners mij aan spreekt.

Waar kunnen we uw bijdrage aan de regio aan herkennen?
Binnen het college van Burgemeester en Wethouders in Noardeast-Fryslân ben ik verantwoordelijk voor de portefeuilles economie, recreatie & toerisme, arbeidsparticipatie en Landbouw. Binnen deze beleidsvelden wil ik laten zien dat er over vijf jaar een gemeente staat die tot de top van Nederland behoort.

Wat vind u het mooiste plekje?
De historische keersluis in Munnekezijl. Een prachtstuk Waterschapserfgoed.

Welke plek heeft aandacht nodig?
De Prinslocatie in Dokkum. De locatie ligt niet ver van de historische binnenstad van Dokkum. Deze prominente plek verdient een opwaardering want het bepaalt mede ook de entree van Dokkum over het water. De gemeente werkt samen met een ontwikkelaar aan een passende invulling.

Wat zou u doen als u de regio bezoekt als toerist: wandelen, fietsen of varen?
Lastige vraag want onze regio heeft een geweldige toeristische infrastructuur. Maar als ik dan toch moet kiezen dan valt mijn keuze op het fietsen. De vele uitgezette fietsroutes in Noardeast-Fryslân maken onze regio de perfecte bestemming voor een heerlijke fietsvakantie. Je vindt bij ons de mooiste fietsroutes langs Wadden, wouden en terpenland, waar je je ver weg waant van het massatoerisme en de drukte.

Hoe staat de regio er volgens u over vijf jaar voor?
Een toenemend aantal toeristen zal onze regio bezoeken. De economie zal flink groeien omdat de bereikbaarheid steeds meer verbetert, we goed aangelegde bedrijventerreinen hebben en omdat bedrijven hier goed personeel kunnen vinden. Ook verwacht ik dat er de komende jaren meer huizen gebouwd worden want steeds meer mensen ervaren het conform van wonen in een plattelandsgemeente als Noardeast-Fryslân.

Heeft u een suggestie voor een volgende persoon om te interviewen voor Mei ik jo wat freegje?
Ik denk aan Sjoerd Hoekstra. Hij woont in Oudwoude en is voorzitter DB Oudwoude en voorzitter van de Dorpenfederatie.