Op zaterdagochtend 26 september ging de Kinderlampex van start onder ideale weersomstandigheden in de prachtige omgeving van het Driezumer Bosk. De Kinderlampex (of de Lytse Lampex) is een speciaal evenement voor alle kinderen in de Friese Wouden. Het wordt gehouden op de dag na de Lampex en er worden ook survival-elementen uit deze tocht gebruikt in de kinderroute.

Coronaproof
Onder normale omstandigheden is er jaarlijks een Lampex met nachttocht voor volwassenen, deze kon dit jaar vanwege Covid niet doorgaan. Wel kreeg de organisatie een vergunning van de gemeente Dantumadiel voor het organiseren van de Kinder Lampex. De organisatie heeft hard zijn best gedaan er een coronaproof evenement van te maken, wat niet mogelijk zou zijn zonder de inzet van de vele vrijwilligers en bijdragen van sponsoren.

Traditie uit Engeland
LAMPEX staat voor Lytse AMPfibische EXpeditie. Het is afkomstig uit een traditie van het Engelse leger (hier heet het dan Wampex) waarbij jonge rekruten een weekend lang taken kregen in, op, over, onder en met water. De Lampex is een ‘lytse’ variant op de Wampex en bedoeld voor de recreant in de leeftijd vanaf 14 jaar. Het is een evenement in en om Driezum waarbij deelnemers opdrachten krijgen rondom het water en met survivalelementen. Er wordt ’s avonds gelopen. Geplaveide wegen worden gemeden, moeilijk begaanbaar terrein moet worden bedwongen, bruggen ontbreken en soms is een kompas het enige houvast. Sinds 2013 is er ook ieder jaar de Kinderlampex, deze survivaltocht wordt gehouden op de dag na de Lampex en is een korte route met veel survival-elementen en leuke spelletjes.

200 kinderen doen mee
Dit jaar hadden zich 32 teams aangemeld met in totaal 200 kinderen. Het eerste team vertrok om 10:00 uur en het laatste team om 14:15 uur ´s middags. De groepen bestaan uit 5 tot en met 8 kinderen en daarnaast één volwassen begeleider. Kinderen ouder dan 12 jaar konden dit jaar vanwege de corona regels niet worden toegelaten. Bij aankomst op het terrein konden de teams zich inschrijven en werden ze gefotografeerd vóór de start. Er zal één team als winnaar uit de bus komen, daarnaast is er nog een tweede en derde plek. Uitslagen te vinden op: https://lampex.nl/kl-uitslagen.html