WAAXENS – De Sint-Thomaskerk in Waaxens is in de afgelopen maanden niet alleen grondig gerestaureerd, dankzij een aantal nieuwe faciliteiten is de kerk ook helemaal klaar voor de toekomst. Met behoud van alle authentieke elementen, is in de kerk een nieuw keukenblok geplaatst en is er een toilet in de kerk gerealiseerd. Hoewel de kerk niet meer wordt gebruikt voor een wekelijkse eredienst, is deze nog wel degelijk in gebruik. Voor concerten en speciale diensten, is de voormalig Hervormde kerk in Waaxens nog met regelmaat open. Door de restauratie kan het gebouw ook in de toekomst voor diverse doeleinden gebruikt blijven worden.

Flinke klus

Bouwbedrijf Dijkstra De Graaf uit Engwierum startte na de bouwvak van 2021 met de klus en ruim voor de bouwvak van dit jaar waren alle werkzaamheden afgerond. Naast de reparatie, het schilderwerk van de muren en de plafonds en het plaatsen van de nieuwe faciliteiten in de kerk, weren er honderden uren in het opknappen van het interieur gestoken. Johan Jorritsma van Buro Erfdiel, een gespecialiseerd adviesbureau voor de instandhouding van monumentale en karakteristieke panden, deed de begeleiding van de restauratie. “We wilden wel in de stijl van de kerk blijven en zoveel mogelijk eerlijke materialen gebruiken, vertelt hij. “We hebben daarom bijvoorbeeld de banken die weggehaald zijn voor het aanrecht teruggeplaatst op de kraak en daar passen ze mooi”.

Herenbank
Jorritsma kijkt samen met Ab van der Veen van de stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân (eigenaar van de kerktoren) en Joop Dammers van de stichting Silean (eigenaar van het kerkgebouw) vol bewondering naar het uitgevoerde werk. “We hebben alles maximaal gerestaureerd”, vertelt Jorritsma. Net als dat werd gedaan tijdens een eerdere ingrijpende restauratie van 1963. In de kerk staat renaissance meubilair waaronder de preekstoel en een herenbank van het echtpaar Van Harinxma thoe Slooten-Van Burmania. Die preekstoel ging voorover en werd voorzien van een nieuwe eikenhouten balk. Al het lijstwerk is helemaal nagelopen en waar nodig hersteld door meubelrestaurateur Peter Bosma. Hij liep ook de herenbank helemaal na en vulde de missende onderdelen van de bank weer aan. Dat kon met behulp van een subsidie van de provincie Fryslân en de stichting Van Harinxma thoe Slooten, die de bank nog in eigendom heeft.

Toren aangepakt
Ook de kerktoren, die eigendom is van de stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân is tijdens de restauratie aangepakt. Het beschadigde stucwerk op de begane grond van de toren en bijhorende muren zijn hersteld.  Ook twee trekbalken in de toren zijn vervangen en de verankering hiervan hersteld en de vloerdelen boven de trekbalken zijn vervangen.

Concerten
Voordat corona roet in het eten gooide, vonden er regelmatig activiteiten plaats in het kerkje in Waaxens. Joop Dammers wil dat binnenkort weer op gaan pakken. Door het plaatsen van vitrinekasten kan er weer een expositie in de kerk worden geopend. En die concerten komen ook zeker weer terug, vertelt Dammers. “Hoe voelt hier nu echt weer als een grote huiskamer. Zo’n kerk moet je vooral ook gaan gebruiken, zodat mensen hem kunnen zien”. Dat je na zo’n ingrijpende restauratie bijna niet kunt zien dat er zoveel aan de kerk gedaan is, dat is eigenlijk het grootste compliment. Het lijkt net of zijn het nieuwe keukentje en de andere toevoegingen al jaren in de kerk aanwezig.