Vandaag, op 2 april staan er 4.222 poppen in een weiland aan de rand van het dorp Morra. De ruim 4.000 poppen staan symbool voor de kinderen die zonder ouders in vluchtelingenkampen in Griekenland verblijven, zoals Kamp Moria. Gezinnen, dorpen, kerken, scholen en vriendengroepen maakten samen deze poppen voor Kamp Morra. Burgemeester Johannes Kramer plaatste vandaag een van de laatste poppen.

4222 poppen
Het is een indrukwekkend gezicht: de 4.222 poppen in het weiland van Willem en Sippie Visser aan de rand van Morra. De poppen staan symbool voor de 4.222 alleen reizende vluchtelingenkinderen die in Griekenland, zoals in kamp Moria op Lesbos, verblijven. Organisatoren Elizabeth Pilat, Marian van Voorn, Sharon Postma en Wini Weidenaar vragen met dit initiatief op een unieke manier aandacht voor de ouderloze kinderen die in vluchtelingenkampen in Griekenland moeten leven. Iedere pop heeft een kledingstuk aan, welke na 2 april daadwerkelijk naar de kinderen in Griekenland wordt gebracht.

Vluchtelingenbeleid
De initiatiefnemers hebben twee doelen met deze actie: “We vragen hiermee aandacht voor de kinderen in Kamp Moria en alle gevluchte kinderen in Griekenland. We willen met dit statement zorgen dat de prioriteit om deze kinderen te helpen bovenaan de agenda komt bij het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer. Wij hebben het hier in Nederland heel goed en hoeven niet in een tent te slapen of drie uur in de rij te wachten voor de douche. Het is te hopen dat Nederland een humaner vluchtelingenbeleid gaat voeren.”

Gesprek aan de keukentafel
Naast bewustwording in Den Haag willen de initiatiefnemers ook een gesprek in de samenleving op gang brengen. “Elke pop die is gemaakt staat voor een gesprek aan de keukentafel of in de klas over de kinderen daar en de omstandigheden waarin ze leven. We zijn ervan overtuigd dat de kinderen van nu andere keuzes zullen maken in de toekomst.” Ninthe en Gelbrich maken deel uit van de jeugdclub Morra – Lioessens, die met z´n allen 617 poppen hebben gemaakt. 617 staat voor het inwonertal van de tweelingdorpen samen. In totaal hebben meer dan 3000 mensen meegeholpen bij het maken van de poppen.

Tieners in de kampen
Femke de Vries van Vluchtelingenwerk Nederland: “Het gaat voornamelijk om tieners waarvan 10% meisje is. Deze kinderen zijn afkomstig uit Afghanistan, Irak, Syrië en Pakistan en gevlucht voor rekrutering, extremisme (Taliban) of seksueel geweld. Een gedicht over de kinderen, geschreven voor Tietsje Boersma werd voorgedragen door Elizabeth Pilat, met muziek van Ella & her man. Het gedicht is te terug lezen op www.kampmorra.nl/gedicht-kamp-morra/

Binnen nu en twee weken zullen alle Kamerleden in Den Haag een brief ontvangen met een film over kamp Morra zodat ook zij die impact gaan ervaren. De kleding zal na 2 april door Stichting Hulpkaravaan naar Griekenland worden gebracht als steuntje in de rug voor de kinderen.


Foto Lucas Kemper

Foto Martijn Heemstra