Voor de 6e editie van VHDG/SRV nodigt Kunstinitiatief VHDG Poolse kunstenaar Horacy Muszynski uit. Horacy zal zes weken rondreizen, wonen en werken in de SRV-wagen, die ook als filmstudio dient voor zijn project: een experimentele horrorfilm over Friesland. In oktober start Horacy als resident aan De Ateliers in Amsterdam.

Griezelen in het Waddengebied
Met de SRV-wagen gaat Horacy in het Waddengebied op zoek naar lokale griezelverhalen en paranormale verschijnselen, die zijn waargenomen op het Wad. Een thema dat een extra lading zal krijgen in de huidige pandemische wereld, waarin angst, realiteit, feit en mythe ook met elkaar verweven zijn. Zijn zoektocht naar verhalen en bijzondere filmlocaties begint in Moddergat, vanaf waar hij de kust afzakt. Na zijn residentie van zes weken zal het resultaat, een gruwelijke én grappige film over griezelig actuele onderwerpen, te zien zijn in Kunstruimte H47 in Leeuwarden.

Eigen filmtaal tussen realiteit en fictie
Horacy Muszynski (1994) speelt graag met het medium film en de grens tussen fictie en realiteit. Zo gaf hij in zijn werk Dolly acteurs, die een gezin speelden, de opdracht om gedurende de hele opnameperiode ook buiten de filmset in hun familierol te blijven. In ID onderzocht hij het thema identiteit, door een acteur in te huren die hem een week lang in het echte leven verving. De mini-serie Ass.death.dicks (spreek uit als: aesthetics) reflecteert op de moordende competitie tussen jonge kunstenaars, een onderwerp dat in de kunstwereld zelden wordt besproken.

Friese DYI-horror-mockumentary
De film, die Horacy in Friesland maakt, wordt een mockumentary: een fictief verhaal gepresenteerd in documentaire-stijl. Bijzonder is dat de kunstenaar zelf scriptschrijver, regisseur, acteur, Do-It-Yourself effectmaker en producent in één is. Maar Horacy maakt zijn films nooit alleen; en geen enkel SRV-project zou mogelijk zijn zonder de samenwerking van lokale mensen en bedrijven. De filmcrew van Horacy bestaat uit enthousiaste studenten van NHL Stenden in Leeuwarden en de inwoners van Friesland die hij onderweg ontmoet – en die hem tevens helpen om de meest bijzondere verhalen en locaties te vinden.

Data en contact
Wilt u Horacy treffen of spreken dan kan dat op de onderstaande data, of neem contact op via pr@voorheendegemeente.nl om een afspraak te maken. Bijvoorbeeld om een kijkje te nemen op een filmdag op locatie.

Zondag 30-08 | 15:30 – 17:30 uur
Vertrek + vertoning film Kishonia 
Haniasteeg
Leeuwarden

30-08 t/m 11-10
Residentie in de SRV-wagen

Zaterdag 24-10 | 17.00 uur
Opening tentoonstelling
Kunstruimte H47
Haniasteeg 47
Leeuwarden

Zaterdag 24-10 t/m donderdag 15-11-2020
Tentoonstelling film en installatie
Open wo t/m zo 12:00 – 17:00 uur
Kunstruimte H47