De provincie Fryslân zag het afgelopen jaar het aantal Nederlandse vakantiegangers toenemen met bijna 250.000 ten opzichte van 2019. Daarmee groeide het toerisme in Fryslân het sterkst ten opzichte van alle andere provincies in Nederland. In de zomer van 2020 brachten meer Nederlanders hun vakantie door in eigen land. De accommodaties voor deze vakanties werden vaker dan in 2019 al van tevoren geboekt en daarnaast ook vaker kort voor vertrek. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers uit het vakantieonderzoek CVO.

‘Ook dit jaar maken mensen (veel) minder buitenlandse vakanties. En hebben veel Nederlanders gekozen voor een vakantie in Fryslân. Positief is ook dat de redenen waarvoor men juist Fryslân bezocht goed aansluiten bij de uitgangspunten voor waardevol toerisme. Blijkbaar zien bezoekers dat het leven in Fryslân goed is; de rust, ruimte en het goede leven in onze provincie spreekt mensen aan’, aldus Martin Cnossen, directeur Merk Fryslân. Het aantal zomervakanties in Nederland steeg in 2020 ruim 6 procent ten opzichte van 2019, van 9,9 naar 10,5 miljoen. Het aantal vakanties in Friesland steeg met 35% naar 928.000.

Vaker in hotel en vakantiehuis
Tijdens hun zomervakantie van 2020 in eigen land overnachtten Nederlanders 30 procent vaker in een hotel (660 duizend vakanties meer) en 11 procent vaker in een vakantiehuis (290 duizend vakanties meer) dan een jaar eerder. Het aantal vakanties met een camper lag in 2020 zelfs 68 procent hoger dan in 2019, dat zijn ruim 140 duizend vakanties. Daarentegen daalde het aantal vakanties in een stacaravan met 17 procent en werd er 11 procent minder gekampeerd met de tent of toercaravan. In verband met de COVID voorschriften daalde het aantal verblijven in groepsaccommodaties met gemiddeld 70 procent. Let wel: overnachtingen in de boot zijn in het onderzoek van CVO niet meegenomen. ‘Vanuit de sector weten we dat de bootverhuur vorig jaar ook enorm in trek is geweest’, zegt Martin Cnossen.

Accommodatie vaker vooraf en korter voor vertrek geboekt
In de zomer van 2020 boekten Nederlanders 7,5 miljoen keer vóór vertrek de accommodatie waar zij tijdens hun vakantie in Nederland verbleven. Dat is ruim 1 miljoen keer vaker dan in 2019, toen het verblijf 6,4 miljoen keer vooraf werd geboekt. Het moment van boeken lag in 2020 ook dichter bij het moment van vertrek: bijna twee derde van deze vakanties (64 procent) werd binnen een maand voor vertrek geboekt, terwijl dit in 2019 nog 43 procent was.