Tijdens de Kinderboekenweek met het thema ‘En toen’ werd op donderdagmorgen 8 oktober het Friese kinderboek ‘In nuvere nacht’ gepresenteerd. Schrijfster Anne-Goaitske Breteler (Nes, 1996) verwerkte heden en verleden tot een spannend Fries verhaal voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek is een geschenk aan de ruim vijfhonderd leerlingen van groep 5 in de gemeente Noardeast-Fryslân, op initiatief van de projectgroep ‘Jou in bern in boek’.

In nuvere nacht
De tienjarige Lyske lijkt op het meisje dat Rembrandt van Rijn schilderde op de Nachtwacht. Rembrandt maakte zijn bekende kunstwerk in de Gouden Eeuw. Nu, zo’n vierhonderd jaar later, zal het team van Nachtwacht360 het werk van Rembrandt namaken met foto’s. Ze hebben Lyske gevraagd om als model mee te doen aan het project. Lyske heeft geen idee wat haar te wachten staat. Als ze ’s nachts na de fotoshoot in een Amsterdams hotel blijft slapen, maakt geblaf haar wakker in het jaar 1641. Samen met Rakker – de hond op de Nachtwacht – en zijn baasje Cornelia, beleeft Lyske een nuvere nacht. Het boek is rijkelijk geïllustreerd. Foto’s van het project Nachtwacht360 wisselen zich af met bekende schilderijen uit het Rijksmuseum. Bovendien heeft kunstschilder Gerrit Breteler speciaal voor dit boek het meisje op de Nachtwacht nageschilderd. Het proces van de eerste schets tot het uiteindelijke schilderij is opgenomen in het kinderboek.

‘Jou in bern in boek’
Net als vorig jaar organiseert de gemeente Noardeast-Fryslân in samenwerking met Bibliotheken Noord Fryslân de boekenactie om meertalige taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Het is voor het eerst dat er op initiatief van deze groep een kinderboek geschreven is. Daarbij zullen de scholen naast een passend educatieplan, ditmaal ook een korte online les meegestuurd krijgen, waarin de schrijfster vertelt over ‘In nuvere nacht’.

Boekpresentatie
Schrijfster Anne-Goaitske Breteler overhandigde op 8 oktober samen met wethouder Pytsje de Graaf het eerste exemplaar uit in Theaterkerk Nes, waar de Nachtwacht360 tentoongesteld wordt. Al de hele week wordt de Theaterkerk in Nes bezocht door basisscholen om het Nachtwacht-project te bewonderen. Bij de boekpresentatie was groep 5 van De Wrâldwizer uit Oosternijkerk aanwezig.

Foto’s: Marcel van Kammen