Op dinsdagmiddag 22 juni heeft Freek Abma, voorzitter van de werkgroep Fairtrade Noardeast-Fryslân, een Fairtrade Certificaat uitgereikt aan Akke Bijma-Visser van HZPC Research BV in Metslawier. Foto: Bote Sape Schoorstra.

Drie Fairtrade producten
Om in aanmerking te komen voor dit certificaat dient een bedrijf ten minste twee producten met het Fairtrade Keurmerk te gebruiken. Bij HZPC zijn dit drie Fairtrade producten, namelijk koffie, chocolademelk en koekjes. Akke Bijma-Visser, facilitair medewerker bij HZPC Research BV, nam twee jaar geleden het initiatief. “Ik ontdekte dat we al jarenlang Fairtrade producten gebruikten. Toen heb ik contact gezocht met Freek Abma en is dit proces in gang gezet.”

Fairtrade gemeente
Sinds vorig jaar is Noardeast-Fryslân een Fairtrade Gemeente. De gemeente en haar inwoners hebben veel aandacht voor eerlijke handel. Zo werken de lokale overheid, bedrijven en burgers samen om de verkoop en de promotie van Fairtrade, oftewel eerlijke handel, te vergroten. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Duurzaamheid
Bij HZPC Research BV in Metslawier werken rond de 120 mensen. HZPC draagt eerlijke handel actief uit. Freek Abma: “Vandaag is een bijzondere dag voor Akke. Het gebruik van de Fairtrade producten staalt duurzaamheid uit en dit past precies bij het Duurzaamheidsplan van dit bedrijf.” Er is nog meer winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. In sommige landen waar HZPC actief is, bestaat kinderarbeid. HZPC veroordeelt kinderarbeid en voert hierin een zero-tolerance beleid.

Foto´s: Bote Sape Schoorstra