Op donderdag 1 oktober is de fototentoonstelling ‘Nachtwacht360, de keerzijde van kunst’ op feestelijke wijze geopend door burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân. Met een druk op de knop zette hij het kunstwerk vol in de spotlights. De makers van het kunstwerk vertelden vol overgave hoe het werk tot stand kwam.

Het schilderij van Rembrandt uit 1642 werd door fotograaf Julius Rooymans, modeontwerper Hans Ubbink en producente Jessica Karelsen uit Amsterdam precies nagemaakt als foto. En dat op het oorspronkelijke formaat van 4 bij 5 meter. Arjen van der Grijn uit Grou, onder andere bekend van Van Kooten en De Bie en Jiskefet, verzorgde de grime van de modellen. Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes haalde het kunstwerk naar Nes.

Verbinding
Burgemeester Johannes Kramer noemde de verbinding met de nacht: “Hier in Nes is de nacht ook nog echt nog de nacht. Daarom is het hier ook zo op zijn plaats. Bovendien is in deze corona tijd kunst en cultuur zo belangrijk; het verbindt mensen. Anke Bijlsma benadrukte dat cultuur in deze regio ook voor de jeugd zeer belangrijk is: “Op die manier houden we de jeugd hier in de regio”. De komende weken zullen er talloze schoolklassen de tentoonstelling bezoeken. De kinderen krijgen een educatieve speurtocht aangeboden en kunnen meedoen aan een tekenles.

Realistische baarden en snorren
Rooymans, Ubbink en Van der Grijn legden tijdens de opening uit hoe intensief zij aan het project gewerkt hebben. Van de audities voor de modellen, het kopiëren van het licht tot het namaken van de helmen, wapens en pakken. “We hebben de mannen zelfs gevraagd hun baarden twee maanden te laten staan om de snorren en baarden zo perfect mogelijk na te kunnen bootsen, als een kunstwerk op zich”. Op de portretten die van ieder apart zijn gemaakt is nog beter te zien hoe gedetailleerd en perfectionistisch de mannen te werk zijn gegaan.

Breteler
De Nederlandstalige audiotour is ingesproken door Hanneke Groenteman. Anke Bijlsma: “De audiotour wordt door licht begeleid. Zeker de moeite waard, vooral in het donker”. De fototentoonstelling heeft kunstschilder Gerrit Breteler uit Nes geïnspireerd om enkele delen van Nachtwacht360 op doek en paneel in olieverf vast te leggen. Drie schilderijen zijn vanaf 1 oktober eveneens te zien in de theaterkerk.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is te bezichtigen in de maanden oktober, november en december 2020. De eerste honderden tickets zijn al verkocht. Vanwege coronamaatregelen worden vijftien personen per half uur toegestaan in de theaterkerk. Meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en het bestellen van tickets: zie www.theaterkerknes.nl