Wanneer:
september 26, 2020 @ 10:00 am – 5:00 pm
2020-09-26T10:00:00+02:00
2020-09-26T17:00:00+02:00

Op zaterdag 26 september is het Noord Friese Winkeltjesroute. Dertien winkeltjes en ateliers stellen tussen 10 uur en 17 uur hun deuren open voor publiek. De gezellige sfeer en de persoonlijke ontvangst zorgen naast het diverse aanbod dat er voor ieder wat wils is. Het aanbod bij de winkeltjes en ateliers varieert van mode, woonaccessoires, servies, brocante en wol tot bloemen, kaarsen, glaskunst en mozaïek. Routekaarten zijn op elk adres te verkrijgen en de route is zowel op de fiets als per auto te doen. Routekaarten zijn ook te downloaden via de site van de winkeltjesroute: www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

Voor degene die vanuit het noorden aan de winkeltjesroute begint, is de start bij Nynke Runia van Atelier Kleine-Lijn in Blije een optie. In Atelier Kleine-Lijn is te zien hoe Nynke zelf ontworpen dessins drukt op linnen zoals gordijnen, tafellakens en theedoeken. Nynke heeft passie voor design en natuur. “Het is prachtig om te werken met wat de natuur ons geeft en dit te verwerken in de producten die ik maak”, aldus Nynke. Inspiratie haalt ze dan ook uit haar eigen tuin en omgeving. Nynke Runia geniet ervan buiten te tekenen tussen de bloemen in haar eigen tuin of met uitzicht op de Waddenzee. Zo ontstaan er nieuwe dessins om te printen op textiel. Te denken valt aan dessins van o.a. bloemen, planten en zeewier. Ook het verven van textiel met planten hoort hierbij. En zo krijg je een heel nieuw pallet aan natuurlijke kleuren. Voorbeelden zijn te zien in het atelier en in de winkel van Kleine-Lijn aan de Stationsweg 29 te Blije. Op mooie dagen is de theetuin geopend en ook voor workshops kan men terecht bij Atelier Kleine-Lijn.

Wanneer de route vanuit het zuiden gestart wordt, begin dan eens bij Bloemen Doorn Roosje in Burdaard. Het bedrijf van Aukje Kingma aan de Wanswerterdijk bestaat dit jaar 10 jaar! Als ervaren bloemiste/bloembindster kan men er terecht voor boeketten, bloemen en planten, kleine snuisterijen, bruidswerk en rouwwerk. Ook zijn er bedrijfsarrangementen mogelijk. Bloemen Doorn Roosje staat veel op Fairs en worden er regelmatig workshops georganiseerd, zowel op locatie door heel Friesland als in Burdaard. Als gevolg van Corona is Aukje een bezorgservice gestart voor mensen die niet in de winkel wilden of konden komen.  En met groot succes want ook nu nog heeft ze haar handen vol aan de bezorging van boeketten en planten aan huis. De bezorging in en rond Burdaard is gratis en bestellingen kunnen telefonisch of per mail gedaan worden.

De winkeltjesroute strekt zich uit langs de Noord-Friese Waddenzeekust en loopt van Hallum, Ferwert, Blije, Holwerd en Wierum, langs Oosternijkerk, Morra, Hiaure, Reitsum naar Burdaard. De Noord-Friese Winkeltjesroute maakt van winkelen een belevenis, waarbij shoppen wordt afgewisseld met sightseeing. De bezoeker maakt kennis met winkeltjes verscholen in het prachtige terpenlandschap, ateliers met vergezichten over het wad, gecombineerd met het vakmanschap van oude ambachten.

Op de route kan men op verschillende plaatsen terecht voor koffie en thee, namelijk bij Sathe 1772 in Morra (koffie- en theeschenkerij), Atelier Kleine-Lijn te Blije (theetuin), Outdoor Mozaïek Gallery in Ferwert (theetuin) en bij De Bonte Blikvanger in Hallum (koffie en thee). Sneupzolder De Terp in Hiaure is voorlopig gesloten en Atelier Nunique in Oosternijkerk is gesloten op 26 september. Kunst in de Kerk hopen we vanaf volgend jaar weer te organiseren. Op de website van de winkeltjesroute staan adressen van andere bedrijven die zich langs de route bevinden en die van pas kunnen komen bij het plannen van een dagje winkeltjesroute: een fietsenverhuur (e-bikes), cafetaria, lunchroom, terras, de hoogste terp van Friesland, B&B, schapenmelkerij en makelaar.

Kijk voor de routekaart en adressen op www.noordfriesewinkeltjesroute.nl. Vergeet de stempelkaart niet. Bij elke winkel/atelier ontvangt de klant een stempel die bij een volle kaart een leuke attentie oplevert. De route kan ook elke donderdagmiddag en vrijdagmiddag gevolgd worden. Bovendien hebben alle deelnemers afzonderlijke winkeltijden, die vermeld staan op de stempelkaart.

Voor meer informatie kunt u deze maand contact opnemen met
Nynke Runia van Atelier Kleine-Lijn op 06-29173519