WIERUM/TERNAARD – Boer Goasse Venema uit Ternaard nodigt mensen uit om zaterdagochtend 4 september tussen 10.00 en 12.00 uur zelf aardappelen te rooien op zijn land aan het einde van de Koaterhústerwei in Wierum. Tegelijkertijd wil hij bezoekers samen met Arjen Strijkstra van Van Hall Larenstein en bestuursleden van het Agrarisch Collectief Waadrâne informeren over het internationale project BEESPOKE.

Doel van het project BEESPOKE is om met nieuwe methodes en kennis de biodiversiteit te verhogen en gelijktijdig de bestuiving van voedselgewassen en plaagbestrijding door insecten met meer dan 10% te vergroten. Goasse Venema is één van de boeren van Waadrâne die zijn land beschikbaar stelt voor dit project. De familie Venema heeft dit jaar aardappelen verbouwd naast de insectenrand zodat gekeken kan worden wat de invloed van insecten is die op deze bloemen/kruidenrand afkomen. Venema is – naast hobbyboer – keurmeester bij de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen). ,,Vandaar dat ik weet dat luizen op dit moment een groot probleem vormen in de aardappelteelt. We kijken nu of we de luizen op een natuurlijke manier kunnen bestrijden en wat de effecten daarvan zijn’’, legt Venema uit.

Koffie en kistjes

Samen met de andere deskundigen is hij bereid belangstellenden zaterdag meer te vertellen over het project. Agrarisch Collectief Waadrâne zorgt voor koffie en neemt voor de liefhebbers ook de mobiele vogelkijkhut mee. Voor houten kistjes wordt gezorgd, maar voor de zekerheid kunnen mensen hun eigen bakje meenemen voor de aardappelen die zij mee naar huis mogen nemen. ’’We hebben gekozen voor  het aardappelras Anaïs vanwege de weinige groeidagen die het ras nodig heeft zodat, als de aardappelziekte er in komt, er al een goede opbrengst onder zit. Bovendien vinden consumenten ze lekker. De aardappelen zijn vastkokend en ook geschikt om op te bakken. En wat is er nou mooier dan dat je de ingrediënten voor je eigen maaltijd zelf van het land kunt oprapen?’’

Er zijn geen kosten verbonden aan deze excursie. Wel is het mogelijk om een vrijwillige bijdrage te geven in de daarvoor bestemde bus.