Eerste gebruikers ontdekken vaarroute Súd Ie

METSLAWIER – Per fiets, in een boot en zelfs in een treintje mochten genodigden en betrokkenen vrijdagmiddag alvast een voorschot nemen op het feestelijke openingsweekend van de vaarroute Súd Ie. Het gehele weekend staat rondom de Súd Ie namelijk in het teken van de opening van de vaarroute voor bootjes tot 1.50 meter. Hiervoor worden tal van gratis activiteiten voor jong en oud georganiseerd. De officiële opening voor genodigden werd gecombineerd met de opening van de Vlasroute 2022. Deze route viert dit jaar haar eerste lustrum.

Annagreet Tiersma

Annagreet Tiersma

Pagina Beheerder

Bezienswaardigheden

Ropta is een windmolen ten noorden van Metslawier. De molen uit 1836 was een grondzeiler en vier jaar later werd het verhoogd tot een stellingmolen. De Achterkante bovenkruier was in gebruik als koren- en pelmolen. In 1962 heeft de gemeente Oostdongeradeel de molen overgenomen en vond in 1971 een restauratie plaats. De molen werd in 1994 overgenomen door Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel.

 

De Doarpstsjerke is de oudste van de twee kerkgebouwen in Metslawier en ligt centraal op een wierterrein op de plaats waar in de middeleeuwen de eerste kerk van het dorp werd gebouwd. Deze kerk werd in 1776 afgebroken. Op de plaats van de oude kerk werd vervolgens de huidige kerk gebouwd. De toren van deze “nieuwe” kerk werd in 1925 gerestaureerd en de kerk zelf in 1970/1971.

 

 

Op de locatie van de huidige kop-hals-romp boerderij is naar overlevering al heel lang sprake geweest van een agrarische bedrijfsvoering. Voor het eerst wordt in 1511 aankondiging gemaakt van een Aeltije Auld Hustma die land pacht van Onna Aesgama. In 1850 wordt weer melding gedaan over de rente van deze pacht van “Oldehustra Sate”. Ook in de laat 16e eeuw en de begin 17e eeuw is er sprake van de bewoners van “Oldhuistra Sate”.

Balthasar Bekker werd in 1834 geboren als zoon van de dominee in Metslawier. Zelf werd hij ook dominee in o.a. Franeker, Weesp en Amsterdam. Vanuit zijn geloof bestreed hij de hekserij en tovenarij. De boeken die hij daarover schreef maakten hem wereldberoemd. Hij raakte daardoor zijn baan als dominee en hoogleraar kwijt. Zijn visie werd namelijk strijdig geacht met de leer van de kerk.
In 1698 overleed hij in Amsterdam

Overnachten

Eten & Drinken

Meer nieuws

Heb je tips voor deze pagina? Mail naar redactie@nefnijs.nl