Sinterklaas komt met de brandweer aan in Anjum


Nadat Sinterklaas eerder in Apeldoorn aankwam, werden ook de dorpen in de gemeente Noardeast-Fryslân niet vergeten. Zaterdag 23 november kwam Sinterklaas op verschillende manieren in de dorpen in de regio aan. In Anjum kwam de Sint bijvoorbeeld met de brandweerauto het dorp in.

Thuishuis Zeeparel gecertificeerd voor tweetaligheid


Kinderopvang Thuishuis Zeeparel in Anjum is sinds afgelopen zaterdag gecertificeerd voor het beleid voor tweetaligheid. Zaterdag 9 november werd het certificaat uitgereikt aan eigenaresse Sietske van Dekken. Zij zette de locatie in 2014 op en verhuisde in 2018 naar een nieuwe ruimte in MFA de Dobbe in het dorp. De kinderden van de buitenschoolse opvang werden eerder nog opgevangen in dezelfde ruimte als de kinderen van 0 tot 4 jaar, maar hebben nu een eigen ruimte.

Bezienswaardigheden

Molenmuseum ‘De Eendragt’ is gevestigd in een koren- pelmolen. Op de begane grond bevind zich het VVV-kantoor. U vindt een wisselende expositie op de eerste zolder en een permanente schelpenexpositie in vitrines en een foto-expo van molens in Fryslán en Dongeradeel op de tweede zolder. De derde zolder is de ‘molen-modellenzolder‘ en op de vierde zolder vindt u molenaarsattributen, boerenspul en timmergereedschap.

De eenbeukige kerk werd in de 12e eeuw gebouwd van tufsteen. In de 13e eeuw werd de kerk verlengd. In de toren hangt een klok van klokkengieter Hans Falck. De preekstoel in de kerk komt uit de 17e eeuw. Het orgel uit 1875 is gebouwd door L. van Dam en Zonen.

 

Dit poldermolentje is met een vlucht van slechts 10,60 meter de kleinste molen in Dongeradeel. Toch bemaalde de molen van 1850 tot 1962 tot volle tevredenheid de Kleine Ganzenpolder. Omstreeks 1850 liet Martinus Aukes Wierda de molen bouwen. De molen maalde uit op het Zuider Ee. Na de ruilverkaveling van het Kolkengebied in 1962 had De Gans geen belangrijke betekenis meer. Een elektrisch gemaal nam zijn functie over. In 1970 en 1995 werd De Gans opgeknapt.Hij is nu eigendom van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel.

Overnachten

       Eten & Drinken

Meer nieuws

Heb je tips voor deze pagina? Mail naar redactie@nefnijs.nl