jun
  26
  za
  2021
  Doe mee met de Dag en de Nacht van het Wad op 26 juni
  jun 26 – jun 27 hele dag

  In het weekend van 26 juni staan de Natuur en Milieufederaties van Groningen, Fryslân en Noord-Holland, Rijksuniversiteit en Visit Wadden stil bij de 12de verjaardag van de UNESCO Werelderfgoed status van de Waddenzee. Dit vieren ze met de Dag en de Nacht van het Wad. De partijen roepen waddenliefhebbers en ondernemers op om dit samen met hen te vieren.

  Unesco Werelderfgoed

  In 2009 heeft UNESCO de Waddenzee tot Werelderfgoed uitgeroepen. Tijdens de Dag van het Wad wordt de 12de verjaardag van deze bijzondere status gevierd. Er wordt stilgestaan bij hoe bijzonder dit gebied is en de kwetsbaarheid wordt onder de aandacht gebracht. Visit Wadden nodigt ondernemers in het waddengebied uit om tijdens deze dag een voorproefje van hun bestaande activiteit aan te bieden. Bezoekers in het gebied kunnen dan bijvoorbeeld ervaren hoe het is om met de voeten in het slik te staan, genieten van een miniproeverij van één van de Waddengerechten of een museum te bekijken via een kijkdoos. Kijk voor meer informatie op dagvanhetwad.nl.

  Nacht van het Wad

  Met ‘Nacht van het Wad’ vragen de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit specifieke aandacht voor duisternis in het Waddengebied. Tijdens Nacht van het Wad worden allerlei nachtelijke activiteiten georganiseerd. Hierbij valt te denken aan nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Ze roepen dan ook alle ondernemers en organisaties die actief zijn in het Waddengebied op om mee te doen met het organiseren van activiteiten of evenementen. Aanmelden van activiteiten kan op de website nachtvanhetwad.nl. Hier is ook een overzicht te vinden van alle activiteiten.

  Data Nacht van het Wad 2021

  De Nachten van het Wad vinden plaats rond astronomisch herkenbare momenten. De eerstvolgende Nacht van het Wad valt na het Midzomer weekend van 26 op 27 juni, de daaropvolgende valt samen met het ingaan van de wintertijd op 30 oktober en de laatste nacht is rond de kortste dag van het jaar in het weekend van 18 december.

  Nacht van het Wad is onderdeel van het programma Donkerte van de Wadden en wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de Provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen.

  Meer informatie vindt u hier: https://nachtvanhetwad.nl/

  Kunst in de Kerk Lichtaard tijdens de winkeltjesroute van zaterdag 26 juni
  jun 26 @ 10:00 am – 5:00 pm

  Op zaterdag 26 juni is de kerk van Lichtaard omgetoverd tot expositieruimte voor beeldend kunstenaars Wiep de Wit en Tineke Ploeg en dichter Jan H. Woudstra. Zij staan deze maand centraal tijdens Kunst in de Kerk, een initiatief van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Tussen 10.00 uur tot 17.00 uur exposeren de regionale kunstenaars hun werk in het 16e eeuwse Gertrudiskerkje aan de Noardermieddyk 3 in Lichtaard. De toegang is gratis en coronaproof mits men zich houdt aan de geldende regels van het RIVM. Een bezoek aan de expositie kan gecombineerd worden met een ronde langs de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Routekaarten zijn verkrijgbaar in de kerk of gratis te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

  Het werk van Wiep de Wit is herkenbaar door de puurheid, het minimale, de gemengde technieken en de steeds terugkomende kleuren, zowel in haar ruimtelijke objecten als het platte vlak waarop ze werkt. Te zien valt dat ze probeert de werkelijkheid naar haar hand te zetten zodat er een geheel eigen sfeer ontstaat. “Mijn bedoeling is om met de grootst mogelijke eenvoud mijn gevoel voor landschap en natuur uit te drukken”, aldus Wiep. Door de persoonlijke rust die ontstond tijdens de corona periode kreeg ze inzicht dat de huizen die ze al jaren maakt, een metafoor zijn voor haar thuisgevoel. Een terugkerend thema in haar werk is ook het wad. Opgroeiend in Dronrijp en later verhuisd naar de zware klei bij de kust is het logisch dat het wad invloed heeft op haar werk. Atelier Suderheech  www.wiepdewit.nl

  Tineke Ploeg schildert uit pure passie. Ze heeft een atelier aan de zeedijk bij Ezumazijl waar ze haar schilderijen ook tentoonstelt. Tineke schildert bij voorkeur dieren, al van jongs af aan houdt ze zich hier mee bezig. De techniek van het schilderen met olieverf op doek heeft ze begin jaren 70 geleerd op de Kunstacademie in Leeuwarden. Later heeft ze haar kunde verfijnd door het volgen van extra lessen in schilderen. Haar voorkeur gaat uit naar schilderen met olieverf op doek en met plakkaatverf op steigerhout. Tineke is naast schilder ook keramiste. Haar liefde voor keramiek begon toen ze bij Tichelaar in Makkum schilderde als plateelschilder. Ook haar keramiek is te bewonderen in haar atelier bij Ezumazijl.

   

  2de Presentatie bundel ‘In Gedichten Gevangen’

  Jan H. Woudstra (1963) beschrijft in zijn gedichten wat hem bezighoudt. Veel gedichten uit zijn 2e bundel zijn ontstaan als rouwverwerking na het overlijden van zijn vrouw Baukje in 2016. Een aantal gedichten is geschreven in het Fries. De inspiratie van de gedichten put de schrijver uit zijn dagelijkse leven. De gedichten zijn doorspekt met Geloof, Hoop en Liefde. Zijn 1e bundel ‘In Gedichten Verzonken’ verscheen in september 2019. De schrijver is geboren en getogen in Leeuwarden. Na zijn huwelijk heeft hij zich gevestigd in Dokkum. In de stilte van de Petruskerk klinken zijn gedichten en is er ruimte om de auteur te ontmoeten. Meer informatie via: inGedichten7@gmail.com

  Door meerdere kunstenaars tegelijk te laten exposeren in het kerkje, wordt elke maand voor een verrassende expositie gezorgd. De expositie vindt slechts eenmaal per maand plaats. Bent u kunstenaar en heeft u interesse in exposeren bij Kunst in de Kerk? Stuur een mailtje naar liesbeth@outdoormozaiekgallery.nl. Kunst in de Kerk is onderdeel van de Noord-Friese Winkeltjesroute. U kunt een bezoek aan Kunst in de Kerk combineren met de winkeltjesroute. In de kerk zijn routekaarten gratis verkrijgbaar.

  sep
  19
  zo
  2021
  Kuier fan Brantgum
  sep 19 hele dag

  Het bestuur van de Kuier fan Brantgum heeft na veel nadenken en zoeken naar mogelijkheden toch besloten om de wandeltocht die gepland stond voor 20 september 2020 te verplaatsen naar. Zondag 19 september 2021.

  De opzet en het zelfde goede doel MS blijft hetzelfde. Wij hopen dat we op Zondag 19 september 2021 weer onder normale omstandigheden de mooie wandeltocht kunnen organiseren en dat de wandelaars dan weer naar Brantgum komen om de tocht te wandelen en hierdoor een mooi bedrag voor het goede doel MS te realiseren. Namens het bestuur van de Kuier fan Brantgum. Voorzitter Anne Bouma.