sep
  4
  za
  2021
  Noorderlicht Internationaal Fotofestival te zien in Theaterkerk Nes
  sep 4 – okt 31 hele dag

  NES (NOARDEAST-FRYSLÂN) – Van 4 september tot en met 31 oktober is er een nieuwe bijzondere expositie in Theaterkerk Nes te zien, namelijk het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021. Theaterkerk Nes is net als de kerk in Wierum één van de locaties van de Waddenroute. Vertrekkend vanuit de fotografie richt het festival zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal. Noorderlicht wil onder andere nieuwe horizonnen creëren waarin mens en technologie verder verstrengeld raken.

  In Theaterkerk Nes zijn 10 werken te zien van 3D-kunstenaar Frederik Heyman en fotograaf Aristides Schnelzer. In ‘A Speculative Present’ verkent Frederik Heyman de gespannen relatie tussen mens en technologie en het verlangen van de mensheid om te overwinnen. Hij gebruikt fotogrammetrie om digitale werelden te ensceneren met oude relikwieën. Door mechanisch aangestuurde bewegingen en getimede tekst te verwerken in 3D-scans creëert hij een meeslepende digitale wereld.

  Scènes lijken eindeloos voort te leven zonder begin- of eindpunt en tonen situaties waarin menselijke lichamen zijn verbonden met complex uitziende machines. Het zijn dystopische taferelen en de kijker kan alleen maar speculeren wie de controle heeft. Heymans beelden, of ze nu gebaseerd zijn op feiten of fictie, vragen ons hoe we onszelf willen herinneren. Voor Heyman is de 3D-scan niet alleen een middel om het verleden te bewaren, maar ook om het heden te herbeleven en de toekomst vorm te geven.

  Aristides Schnelzer laat in zijn serie ‘Medical Engineering’ zien dat de technologische vooruitgang kritisch bekeken moet worden, maar dat deze aan de andere kant ongelooflijke mogelijkheden biedt. Zeker in de medische wereld wordt steeds meer futuristisch aandoende technologie ontwikkeld. Exoskeletten die mensen met een dwarslaesie weer laten lopen, bionische prothesen die aangestuurd worden door zenuwimpulsen, robots die patiënten helpen na een beroerte, 3D-printers die organisch weefsel printen. Waar eindigt dit en heeft het allemaal ook daadwerkelijk meerwaarde voor patiënten en hulpbehoevenden? Aristides Schnelzer laat met doordringende en isolerende blik zien dat wetenschap langzaam op fictie begint te lijken.

  De expositie is elke zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur te bezichtigen in Theaterkerk Nes. Toegang is gratis.

  Voor meer informatie en andere deelnemende locaties, zie: www.noorderlicht.com

  sep
  25
  za
  2021
  Kunst in de Kerk in Lichtaard tijdens de winkeltjesroute op zaterdag 25 september
  sep 25 @ 10:00 am – 5:00 pm

  Zaterdag 25 september zijn de ateliers en winkels van de Noord Friese winkeltjesroute weer geopend van 10 tot 17 uur.
  In deze plattelandsroute zijn de meest bijzondere winkeltjes van de streek opgenomen. Het zijn ateliers en winkeltjes met een gezellige sfeer waar je persoonlijk geholpen wordt. Pak de fiets of auto en ga op ontdekkingsreis!
  Kadowinkel Ter-Sted verkoopt 25 september pompoenen voor het goede doel en je kunt er een heerlijke kop pompoensoep eten.

  Ook is er weer een editie van Kunst in de Kerk. In de kerk van Lichtaard is deze maand het werk te zien van Ellen Bakker, Annie Schat-Vanger en Henk Stapert.
  Tussen 10.00 en 17.00 uur exposeren de regionale kunstenaars hun werk in het 16e eeuwse Gertrudiskerkje aan de Noardermieddyk 3 in Lichtaard. De toegang is gratis.
  Een bezoek aan de expositie kan gecombineerd worden met een ronde langs de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Routekaarten zijn verkrijgbaar in de kerk of gratis te downloaden via www.noordfriesewinkeltjesroute.nl.

  De exposerende kunstenaars:
  Ellen Bakker, zangcoach en niet voor één gat te vangen, maakte van haar coronanood een deugd en van haar keramiekhobby een dagtaak. Sinds medio vorig jaar maakt ze opmerkelijke vazen en sfeerlichten in alle maten en vormen.

  Online vond ze leraren over de hele wereld en dat leverde een verrassend snelle ontwikkeling op. Haar keramiek varieert van strakke tot meer “sappige” vormen en heeft diepe kleuren. Raku is de Japanse stooktechniek waar ze zich op gestort heeft. Hierbij wordt gebruik gemaakt van temperatuurschokken, vuur en rook. Dat geeft diepe kleuren en een kenmerkend craquelé-effect. De werken zijn handgebouwd en ieder stuk is uniek.
  Kleibrein noemt ze zichzelf op Instagram, want als je met klei bezig bent is er niets anders in je hoofd dan bouwen, vormen, polijsten, glazuren en stoken. Kortom, klei.

  Annie Schat-Vanger tekent en schildert al van jongs af aan. Ze maakt pentekeningen, realistische schilderijen en abstracte werken. Daarnaast schrijft ze gedichten.
  Onlangs rondde ze de opleiding ‘kindertekeningen analyseren’ af en behaalde het diploma. “Ik vind dit prachtig werk om te doen en dit sluit aan bij mijn passie. Want elke tekening of schilderij vertelt iets en is van waarde.”
  Meer van haar werk is te vinden op: www.ArtCatcher.nl

  Henk Stapert pakte op latere leeftijd het schilderen serieus op nadat zijn gezondheid hem noopte om het rustiger aan te doen. Bij zijn grote voorbeeld Jan Kooistra volgde hij 5 jaar lessen in schilderen met olieverf.
  Menig schilderij is de afgelopen 5 jaar van de ezel af gekomen. Veelal groot formaat doeken. Zijn inspiratie vindt hij in de natuur rondom Veenwouden en de Westereen.
  Nu de collectie inmiddels flink gegroeid is, is het tijd het werk ook aan een groter publiek te tonen.

  Door meerdere kunstenaars tegelijk te laten exposeren in het kerkje, wordt elke maand voor een verrassende combinatie gezorgd. De expositie vindt slechts eenmaal per maand plaats.
  Bent u kunstenaar en heeft u interesse in exposeren bij Kunst in de Kerk? Stuur een mailtje naar liesbeth@outdoormozaiekgallery.nl.