Spoeddebat om kippenhouderij in Aalsum


De PvdA in Noardeast-Fryslan heeft een spoeddebat aangevraagd vanwege de besluitvorming rond de kippenhouderij in Aalsum. Volgens de sociaaldemocraten rammelt de besluitvorming rond de kippenhouderij. In Aalsum is Rimer Dijkstra onlangs een bedrijf met 30.000 kippen begonnen. Bij zijn boerderij beoogt hij een vrije uitloopruimte. Onlangs concludeerde de GGD dat geur- en fijnstofoverlast voor de meeste omwonenden mee zullen vallen. De PvdA betwijfelt dit.

Bezienswaardigheden

In de Tweede Wereldoorlog werden bij de boerderij waar het monument staat, wapens gedropt, nadat via de radio vanuit Londen de slagzin ‘De worm heeft rode haren’ had geklonken. De zwarte strips in het raam stellen de sporen voor van de containers, die tijdens het vervoer in klei werden getrokken.

De Bolstienpleats is een monumentale kop-hals-rompboerderij uit 1860 gelegen in Aalsum, vlakbij Dokkum. De kop van de boerderij wordt nog steeds bewoont door de de familie Terpstra. De naam Bolstienpleats bestaat uit het woord ”bolstien”, dat zwerfkei betekent en het woord ”pleats”, dat in het Fries boerderij betekent. In ‘Het jaar van de boerderij’ – dat in 2003 werd gehouden – is de prijs van de mooiste Boerderijtuin van Friesland toegekend aan de tuin van De Bolstienpleats. Momenteel is het een Bed & Breakfast.

De hervormde kerk staat deels op een afgegraven terp aan het einde van een zijweg. Het grotendeels romaanse kerkje is geheel van grote bakstenen gemaakt. De toren is in 1843 afgebroken en vervangen door een nieuwe gevel, waarboven een houten klokkenkoepeltje hangt. In de kerk staat een eenvoudige preekstoelkuip.

Op de dorpsterp uit de 5e-7e eeuw van ruim 5 meter hoog staat een kerk. Aan de voet staan enkele huizen en boerderijen. Het kerkpad, de ringweg en -vaart laten zien dat de terp ooit een diameter van maar liefst 350 meter (!) had. Dat veranderde rond 1880, toen er veel terpaarde is afgegraven.

Overnachten

Eten & Drinken

Meer nieuws

Heb je tips voor deze pagina? Mail naar redactie@nefnijs.nl